Για έλλειψη μεταρρυθμίσεων στην πατρίδα του έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ο Renzi βρίσκεται υπό πίεση
Το επικριτικό σχόλιο του Mario Draghi στην τελευταία συνέντευξη Tύπου του για τους απογοητευτικούς ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων στην πατρίδα του, την Ιταλία, ήταν πιο ωμό από ό,τι συνηθίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η Ιταλία έχει μόνο τον εαυτό της να κατηγορήσει για το γεγονός ότι η οικονομία της βυθίστηκε για τρίτη φορά από το 2008 σε ύφεση, πιστεύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Draghi έκανε ειδική αναφορά στην πατρίδα του, μιλώντας για την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας το προηγούμενο τρίμηνο. «Στην πραγματικότητα, λέω συνεχώς το ίδιο πράγμα. Εννοώ τις μεταρρυθμίσεις, στην αγορά απασχόλησης, στην αγορά προϊόντων, στον ανταγωνισμό, στο δικαστικό σύστημα κοκ», είπε ο Draghi, που διετέλεσε στο παρελθόν διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. «Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που αποδεδειγμένα φέρνουν ένα βραχυπρόθεσμο όφελος».
Το σχόλιο του Draghi εντείνει τις πιέσεις προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Renzi να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας του, η οποία απειλεί την προσπάθεια ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
«Ο Draghi απεύθυνε μια ισχυρή έκκληση για μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως οι χώρες που έκαναν μεταρρυθμίσεις εμφανίζουν ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρωζώνη», εξηγεί ο Riccardo Barbieri, επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho International για την Ευρώπη. «Αυτό μοιάζει με ισχυρή κριτική στην προσέγγιση που ακολουθεί ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας».
Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, δείχνοντας ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση. Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύονται χειρότερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, προέβλεπαν κατά μέσο όρο ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Η χειρότερη εκτίμηση που διατυπώθηκε έκανε λόγο για ύφεση της τάξεως του 0,1%.
Με την ανεργία των νέων στην Ιταλία να φτάνει πάνω από το 40% και το δημόσιο χρέος να αγγίζει περίπου στα 2 τρισ. ευρώ, ο Renzi βρίσκεται υπό πίεση να βοηθήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ να ανακάμψει. Η νέα ύφεση μπορεί να υπονομεύσει τα σχέδιά του να φέρει το έλλειμμα του ποσοστού του ΑΕΠ της χώρας, στο 2,6% αυτό το έτος.
Οι οικονομικές προβλέψεις κάθε άλλο παρά προσφέρουν ανακούφιση στον Renzi και τη νέα του κυβέρνηση. Πρόσφατα το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ιταλική ανάπτυξη στο 0,3% το 2014, όταν η Ισπανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3%.
«Από εμάς εξαρτάται να ανατραπεί η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας», τονίζει σε μια επιστολή του προς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές της συμπολίτευσης ο Renzi. «Από εμάς εξαρτάται να αντιστρέψουμε την πορεία αυτή, από την προσπάθεια που θα καταβάλλουμε στο κοινοβούλιο και σε όλη την χώρα», λέει και προσθέτει ότι η Ιταλία του «πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να βγει από την κρίση, αλλά για να τα καταφέρει πρέπει να αλλάξει».