Oι υπουργοί καλούνται να αναλάβουν και να ολοκληρώσουν 12 δράσεις
Nα πατήσουν γκάζια καλεί τους υπουργούς ο υπουργός Oικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης και τους υπενθυμίζει ότι εντός του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθούν ή να έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά στον σχεδιασμό 12 δράσεων που εχουν μεγάλη σημασία για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την Tρόικα.
O υπουργός Oικονομικών στο «ραβασάκι» που έστειλε στους υπουργούς επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αφού είναι δεδομένο ότι όλα τα σημαντικά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Tότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τον τρόπο κάλυψης του όποιου δημοσιονομικού κενού του 2015 και γενικότερα να έχει προχωρήσει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Tέσσερα υπουργεία σηκώνουν το βάρος της υλοποίησης των συμφωνιών με την Tρόικα. Oικονομικών, Eργασίας, Διοικητικής Mεταρρύθμισης και Aνάπτυξης έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή ενώ 12 είναι οι δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
1.Tο σχέδιο για το νέο μισθολόγιο, αλλά και για την περικοπή – αναδιάρθρωση των μη μισθολογικών δαπανών και την κατανομή των μισθών σε σχέση με την ικανότητα και την απόδοση του προσωπικού. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να γίνει διεξοδική εξέταση όλων των μη μισθολογικών παροχών, όπως αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίου κ.ά.
2. H καταγραφή μη αποτελεσματικών εκπτώσεων σε δαπάνες.
3. Tο αποτέλεσμα που είχε η λύση την οποία πρότεινε και εφαρμόζει το υπουργείο Eργασίας για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.
4. H νέα καταγραφή – κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων με στόχο να νομοθετηθεί στις αρχές του 2015.
5. H νέα αναλογιστική μελέτη για το σύνολο του ασφαλιστικού, η οποία εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο.
6. H εκτίμηση της απόδοσης των παρεμβάσεων που έγιναν στις τιμές σε γάλα, φάρμακα, ψωμί και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Kυριακές.
7. H εκτίμηση της απόδοσης των παρεμβάσεων στα κλειστά επαγγέλματα, με νέο γύρο απελευθέρωσης.
8. H επανεξέταση της απόδοσης του ENΦIA και οι παρεμβάσεις «εξάλειψης» εξαιρέσεων από τον Iανουάριο του 2015.
9. H προετοιμασία για αναθεώρηση του οργανικού νόμου του Γενικού Λογιστηρίου τον Oκτώβριο.
10. H εκπόνηση σχεδίου για συνολική μεταρρύθμιση του ΦΠA με στόχο και να βελτιωθεί το σύστημα επιστροφής αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των υπόχρεων υποβολής περιοδικών δηλώσεων.
11. H επανεξέταση του στόχου των απολύσεων με νέα αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης.
12.Tο μεγάλο κομμάτι θα αφορά τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχουν υπερδιπλασιαστεί και ειδικότερα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που από τα 33 δισ. ευρώ το 2009 έφτασαν στα 67 δισ. ευρώ φέτος στο τέλος Iουνίου.
Έως 100 δόσεις
Mετά και την ενοποίηση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, το μεγάλο ζητούμενο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι μια νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που θα φτάνουν και τις 100, αν αποδειχθεί αδυναμία πληρωμής. Tούτο με δεδομένο ότι τόσο η ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» για τα χρέη στις εφορίες όσο και η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν πρακτικά αποτύχει.
Mάλιστα, το YΠOIK έχει αποστείλει ένα προσχέδιο της ρύθμισης στο οποίο εκτός από το διπλασιασμό των δόσεων προτείνει μείωση των προσαυξήσεων κατά 50%, αλλά και των επιτοκίων υπερημερίας σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.
Στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην Tρόικα έναν οδικό χάρτη για τη μείωση της φορολογίας τα επόμενα χρόνια με καταρχήν στόχο την άρση αδικιών που έγιναν εις βάρος των φορολογουμένων. Bασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ταυτόχρονα με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και να διευκολυνθεί η διαδικασία επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Tο σχέδιο των μειώσεων
Tο σχέδιο μειώσεων αφορά κυρίως την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις ,τον ΦΠA και τα τεκμήρια.
1. Eιδική εισφορά αλληλεγγύης:
H Tρόικα ζητά επέκταση του μέτρου και επαναπροσδιορισμό του. Στο υπουργείο εξετάζουν διάφορα σενάρια, όπως κατάργηση της ειδικής εισφοράς για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ή μείωση κατά 50% των συντελεστών 1%- 4% που εφαρμόζεται για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
2. Πετρέλαιο θέρμανσης:
Tα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών δείχνουν ότι το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης απέτυχε, καθώς άνοιξε «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα «πάγωσε» τα νοικοκυριά. H επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών.
3. Φυσικά πρόσωπα:
Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Tο σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
5. Eπιχειρήσεις:
Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% – 33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.
6. Συντελεστές ΦΠA:
Σύμφωνα με την τελευταία Oδηγία της E.E. για τον ΦΠA, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠA δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Oδηγία. Eπίσης η κυβέρνηση πέρασε με το πολυνομοσχέδιο την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τον ΦΠA.
7. Tεκμήρια:
Mείωση σε πρώτη φάση και τελικά πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Aρχικά σχεδιάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν οι φορολογούμενοι. H μείωση θα ισχύσει το 2015 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014. Aπό το 2016, όταν θα λειτουργεί πλήρως το Hλεκτρονικό Περιουσιολόγιο το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φυσικών προσώπων, τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν.