«Κλειδώνουν» οι διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές που θα θεραπεύσουν τις στρεβλώσεις και ταυτόχρονα δεν θα περιορίσουν τα προϋπολογισμένα έσοδα από το φόρο.
Αναλυτικότερα, ο φόρος θα πληρωθεί τελικά σε έξι δόσεις, ενώ θα γίνουν μεγάλες μειώσεις στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν πολλά βάρη στην επόμενη χρονιά, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί και ο φόρος ακινήτων του 2015. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου.
Ποιες αλλαγές μελετώνται
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα προκειμένου να αναζητηθούν όλα τα πιθανά σενάρια περαιτέρω βελτίωσης του ΕΝΦΙΑ, πέραν των διορθώσεων που θα γίνουν στα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών.
Βελτιώσεις και απλοποιήσεις θα γίνουν σε κάθε περίπτωση στη διαδικασία για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, αφού έχει αποφασιστεί ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι εικόνες της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών μπροστά στα γκισέ των εφοριών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η υποβολή αιτήσεων θα γίνει μέσω διαδικτύου, όπως ακριβώς έγινε με το κοινωνικό μέρισμα, ενώ από τις προϋποθέσεις θα αφαιρεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς το ΚΕΠΥΟ δεν έχει πρόσβαση στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία των ταμείων.
Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες από 6 δόσεις για όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν το φόρο έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, σε 4.000 οικισμούς, όπου οι αξίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ο φόρος υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 167 εκατ. ευρώ.
Επί της ουσίας, οι υπηρεσίες συγκρίνουν το περσινό με το φετινό σύστημα υπολογισμού του φόρου και θα εφαρμόζεται το ευνοϊκότερο για φορολογούμενο, δηλαδή αυτό που αποδίδει μικρότερο φόρο. Την ίδια ώρα, εξετάζεται και μείωση του φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι εισπράξεις από το φόρο ακινήτων δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 2,650 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση με τις τροποποιήσεις στον φόρο ακινήτων. Μέχρι να κατατεθεί η ρύθμιση θα υπάρχει διαπραγμάτευση με την τρόικα με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση, αρκεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να πεισθούν ότι οι εισπράξεις δεν θα πέσουν κάτω από τα 2,6 δισ. ευρώ.
Η διαπραγμάτευση θα γίνει πάνω σε τρεις βασικούς αριθμούς. Στο προϋπολογισμένο ποσό των 3,2 δισ. στα 3,5 δισ. ευρώ που αρχικά θα εισπράττονταν και στο τελικό ποσό είσπραξης που υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ.
Η πρώτη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ με τις στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων απέδωσε 3,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρέθηκαν οι διορθώσεις στα εκτός οικισμού ακίνητα κάτι που είχε κόστος 167 εκατ. ευρώ, οι απαλλαγές κόστους 250 εκατ. ευρώ και τα «κενά» 100 εκατ. ευρώ.
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι με τις διορθώσεις θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου.
Διαδοχικές συναντήσεις με τα κόμματα
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβελης είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ όσο και με βουλευτές της ΝΔ.
Σε αυτές εξετάστηκε η δημοσιονομική δυνατότητα για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ξενοίκιαστων ακινήτων και η εκτίμηση είναι ότι εάν το κόστος δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση.
Στη συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ συζητήθηκαν μέτρα διευκόλυνσης των φορολογουμένων με στόχο να τους παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους και να λάβουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα τις απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής φόρου που δικαιούνται.
Από την αντιπροσωπεία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ζητήθηκαν ακόμα ουσιαστικές διευκολύνσεις σε όσους δικαιούνται εκπτώσεων ή απαλλαγών, για τις οποίες είναι απαραίτητη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Τέτοιο παράδειγμα είναι οι προϋποθέσεις υποβολής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που ζητήθηκε να καταργηθούν πλήρως, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι αυτό θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του φόρου, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μια σειρά διορθώσεων, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος, όπως η εφαρμογή κριτηρίων ανάλογων του «Κοινωνικού Μερίσματος», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων.