Εκτενείς αναφορές στην χτεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s περιέχει ο σημερινός βελγικός, φλαμανδικός Τύπος, με ιδιαίτερη έμφαση στις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ενδεικτικά, η σημερινή De Tijd, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι Έλληνες θυμωμένοι με την επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από την Moody’s» κάνει λόγο για «οργισμένη αντίδραση» της ελληνικής κυβέρνησης εξαιτίας της επιθετικής υποβάθμισης – κατά τρεις βαθμίδες – στην οποία προχώρησε αιφνιδιαστικά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Όπως σημειώνεται, προκειμένου να δικαιολογήσει την υποβάθμιση, η Moody’s επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τα προβλήματα που συναντά η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το δυσβάσταχτο βάρος που έχει επισωρεύσει στην ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος, το οποίο εμφανίζει ως ‘μη διαχειρίσιμο’ μετά από το 2013.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει πάντως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι παρά την υποβάθμιση, η Moody’s επιμένει ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να καταγράψουν απώλειες στο χαρτοφυλάκιό τους, ενώ επισημαίνει ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της ΕΚΤ από τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι η χτεσινή εξέλιξη θα προκαλέσει ένα κλίμα νευρικότητας στις αγορές ομολόγων.
Στο εν λόγω θέμα αναφέρεται εξάλλου πολύστηλη ανάλυση των η οποία δημοσιεύεται στις εσωτερικές στήλες της ίδιας εφημερίδας υπό τον τίτλο «Η Moody’s ενσαρκώνει τον ρόλο της (θεότητας) Μοίρας για τους Έλληνες».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στην ελληνική μυθολογία η Άτροπος ήταν μια από τις τρεις Μοίρες, η οποία εξέφραζε το αναπόφευκτο, το μοιραίο αλλά και το άτεγκτο και το δογματικό στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό το αναπότρεπτο που στην αρχαιότητα ενσάρκωνε η Άτροπος, η εφημερίδα θεωρεί ότι εκφράζει αυτή τη στιγμή – σε σχέση με την Ελλάδα – ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Και τούτο διότι, όπως η Άτροπος έκοβε τη ζωή των ανθρώπων με τα τρομερά ψαλίδια της, έτσι και η Moody’s «δείχνει να κόβει αυτή τη στιγμή την γραμμή ζωής των Ελλήνων», με την έννοια ότι υποδεικνύει ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους γίνεται ολοένα και περισσότερο αναπόφευκτη».
Ο συντάκτης του άρθρου επικεντρώνεται στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υποβάθμιση, η τελευταία εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αγνοεί πλήρως την έκφραση αποφασιστικότητας των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια. Κατά την ελληνική κυβέρνηση – συνεχίζει η εφημερίδα -, η υποβάθμιση από τη Moody’s είναι πιο αποκαλυπτική για τα λανθασμένα κίνητρα και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνεται, οι χτεσινές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα τα spreads των ελληνικών ομολόγων να ακολουθήσουν εκ νέου ανοδική τροχιά. Ο συντάκτης παρατηρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν ήδη το status των σκουπιδιών, «αλλά τώρα η ποιότητά τους έχει φτάσει σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, καθώς βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα αντίστοιχα χωρών όπως η Αγκόλα, ο Λίβανος, το Βιετνάμ και η Βολιβία». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλησιέστερη στο status της Ελλάδας ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ιρλανδία, η οποία όμως βρίσκεται έξι βαθμίδες υψηλότερα.
Καταλήγοντας, ο συντάκτης επισημαίνει ότι μαζί με την αναζωπύρωση των φόβων για άνοδο του πληθωρισμού και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ελληνική τραγωδία συνέβαλε στην χτεσινή άνοδο των τιμών του χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ.
Με τη σειρά της η De Standaard, σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Βουλιάζουν οι Έλληνες» και με υπέρτιτλο «Εντείνονται οι πιέσεις για φτηνότερα ευρωπαϊκά δάνεια», διαπιστώνει ότι η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα «έχει φτάσει πλέον στο ναδίρ» μετά και την χτεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας «που εξομοιώνει την χώρα με το status τριτοκοσμικών χωρών».
Κατά την εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο το τελευταίο διάστημα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξακολουθεί να διακρίνει κίνδυνο η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές της τα επόμενα χρόνια. Όπως σημειώνεται, οι Βρυξέλλες έλαβαν το μήνυμα και είναι για τον λόγο αυτό που ο Επίτροπος O. Rehn «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου», κάνοντας λόγο για «υπερβολικά αυστηρές» αξιώσεις της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και ζητώντας την παροχή διευκολύνσεων σε ό,τι αφορά την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχουν λάβει οι δύο αυτές χώρες.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι όλοι περιμένουν «με κομμένη την ανάσα» τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τις επικείμενες συνόδους κορυφής, καθώς αποτελεί κοινή αίσθηση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πειστική απάντηση από την πλευρά της ΕΕ και απλώς μετατεθούν τα προβλήματα, είναι πολύ πιθανό «να υπάρξουν νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος της ευρωζώνης».
Για το λόγο αυτό επισημαίνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μια μείωση των επιτοκίων των δανείων που δίνονται στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, με το σκεπτικό ότι και η Πορτογαλία βρίσκεται προ των πυλών του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ωστόσο, καταλήγει η εφημερίδα, η Γερμανία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την παροχή ανάλογων διευκολύνσεων προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.