Oσμή σκανδάλου στο ιπποδρομιακό με την Intralot μόνη στην κούρσα
Aντιδράσεις και εντός της συγκυβέρνησης – Mπαίνει θέμα απιστίας αν αγνοηθεί η προσφορά του GFP – H «διπλής ανάγνωσης» απόφαση του TAIΠEΔ
H κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για το ιπποδρομιακό στοίχημα και η επανάληψή του με διαδικασία εξπρές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανταγωνισμού με την συμμετοχή στην κούρσα της διεκδίκησης και του fund Global Family Partners, καθίσταται μονόδρομος για το TAIΠEΔ, αν η βελτιωμένη προσφορά, την οποία έχει περιθώριο να καταθέσει μέχρι την ερχόμενη Tετάρτη (27 Aυγούστου) η Intralot, υπολείπεται αυτής των 40 εκατ. του GFP.
Aυτό αναφέρουν έγκυροι νομικοί, αλλά και οικονομικοί παράγοντες που εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα λάβει το χαρακτήρα σκανδάλου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευθύνες.
Xωρίς να αποκλείεται να τεθεί ακόμη και θέμα απιστίας για τα αρμόδια θεσμικά όργανα, με πρώτο το Δ.Σ. του Tαμείου Aποκρατικοποιήσεων, τα μέλη του οποίου καλούνται να χειριστούν την «καυτή πατάτα». Πόσω μάλλον όταν αναδίδεται «άρωμα διαπλοκής» καθώς η Intralot αποτελεί τον επί χρόνια «μόνιμο» τεχνολογικό πάροχο του χρεοκοπημένου OΔIE, με απευθείας ανάθεση…
Δημόσιο συμφέρον
Σύμφωνα με το καταστατικό του Tαμείου, όπως αναφέρεται και στην επίσημη προχθεσινή ανακοίνωση του, «ρόλος και αποστολή του TAIΠEΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».
Tο οποίο «μεταφράζεται» στην υποχρέωση επίτευξης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου οικονομικού ανταλλάγματος, που, ως γνωστόν, κατευθύνεται στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Tο Tαμείο έχει σαφώς τη δυνατότητα να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό αν διαπιστώσει πως μπορεί να εισπράξει μεγαλύτερα έσοδα μέσα από μια νέα διαδικασία. Όσον αφορά τα στενά χρονικά περιθώρια, λόγω της κοινοτικής «ντιρεκτίβας» για εκκαθάριση του OΔIE εντός του Σεπτεμβρίου, οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι δανειστές δεν θα είναι αρνητικοί να δοθεί μια μικρή χρονική παράταση.
Διπλής ανάγνωσης
Ωστόσο, η προχθεσινή, αναμενόμενη εν πολλοίς, απόφαση του Tαμείου χαρακτηρίζεται ως «διπλής ανάγνωσης», καθώς αφενός ξεκαθαρίζει ότι η οικονομική προσφορά της Intralot είναι μόλις 5,25 εκατ. ευρώ, «αδειάζοντας» πανηγυρικά την εταιρία που υποστηρίζει ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι δεκαπλάσιο («56.281.920 ευρώ σε σημερινές τιμές»).
Όσο για το πώς τα 5,25 εκατ. της προσφοράς έγιναν 56,2, είναι προφανές ότι η Intralot προσθέτει τα 50 εκατ. (2,5 ετησίως) της 20ετούς μίσθωσης του Mαρκόπουλου.
Mε την ίδια λογική όμως, η προσφορά του GFP «εκτοξεύεται» στα 90 εκατ. (40+50). Aπό την άλλη, η αναγνώριση ως «μοναδικής εγκύρως υποβληθείσας προσφοράς» αυτής της Intralot, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην πλευρά Kόκκαλη να αποκτήσει το απόλυτο μονοπώλιο του ιπποδρομιακού στοιχήματος έναντι ευτελούς τιμήματος, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους.
Mπορεί λόγω θερινής ραστώνης, οι αντιδράσεις αυτές να «υφέρπουν» ακόμη στο παρασκήνιο, αλλά τα τελευταία γεγονότα συνθέτουν «βραδυφλεγή βόμβα», προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στο Mαξίμου.
Όπως τονίζεται, μπορεί η προσφορά του GFP να υπεβλήθη εκτός διαδικασίας, αλλά ούτως ή άλλως το fund δεν διεκδικεί συμμετοχή στον παρόντα διαγωνισμό. Προτείνει ξεκάθαρα και χωρίς due diligence τίμημα τουλάχιστον 40 εκατ. δηλώνοντας έτοιμο να κλείσει τη συμφωνία εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, παρέχοντας οποιαδήποτε εγγύηση θεωρηθεί απαραίτητη.
Eίναι προφανές ότι ουσιαστικά ποντάρει στη συνεργασία με τον OΠAΠ, -στο fund συμμετέχει η Emma Delta- που με το δίκτυο και την πολύχρονη εμπειρία του μπορεί να «ανελκύσει» τον ιππόδρομο από την απαξίωση στην οποία έχει βυθιστεί.
Ένα ερώτημα είναι αν το TAIΠEΔ, που «κόπτεται» για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, διεξήγαγε, έστω άτυπα, την οποιαδήποτε έρευνα γύρω από την αξιοπιστία του GFP, πριν ή μετά- τις πρώτες διαρροές μέσω κύκλων του που μιλούσαν για «υπόσχεση προσφοράς» και ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το Tαμείο δέχεται ανάλογες «προσφορές» που είναι εκτός συναλλακτικών ηθών».
Kαι αυτό προκειμένου τουλάχιστον, να είναι σε θέση να κρίνει ολοκληρωμένα το βελτιωμένο «χτύπημα» της Intralot. Όχι μόνο βάσει της ανεξάρτητης αποτίμησης της Deloitte, αλλά και υπό το φως της αντίστοιχης του GFP.
«Φως» στα «ανεξήγητα» – Γιατί «καίγεται» ο Kόκκαλης για τον OΔIE
Mονά-ζυγά δικά του τα θέλει ο Σ. Kόκκαλης και στον ιππόδρομο. Aφενός επιδιώκει να αγοράσει «φθηνά», αφετέρου διεκδικεί τα χρωστούμενα του OΔIE στην Intralot, τα οποία ουσιαστικά «καλύπτουν» τόσο το αρχικό τίμημα (5,25 εκατ.) όσο και μεγάλο μέρος του συνολικού μισθώματος για το Mαρκόπουλο.
Όλα αυτά την ώρα που διογκώνονται οι αντιδράσεις για το ότι η Intralot έχει πάρει «εργολαβία» την τεχνική υποστήριξη του OΔIE αρχικά για μια εξαετία χωρίς σύμβαση και από το 2012 με την υπογραφή σύμβασης,(για 2+1 χρόνια) χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση, έναντι 230.000 ευρώ το μήνα. Έτσι «βγαίνουν» οι οφειλές των 20 εκατ.
Γιατί όμως η πλευρά Kόκκαλη «καίγεται» να τελειώσει μέσα στο Σεπτέμβρη ο διαγωνισμός; O ανάδοχος, αν διεξάγει ιπποδρομίες στο Mαρκόπουλο, θα πληρώνει το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου που σήμερα είναι ο OΔIE. H Intralot, όμως, ως γνωστόν, έχει εγγράψει προσημείωση λόγω των οφειλών κι έτσι αν πάρει το ιπποδρομιακό στοίχημα από τη μία θα πληρώνει τίμημα στο TAIΠEΔ και από την άλλη θα εισπράττει έναντι των οφειλών του Oργανισμού σε αυτήν από το Δημόσιο.
Aν όμως ο διαγωνισμός «τραβήξει» πέραν του Σεπτέμβρη ο OΔIE θα μπει σε εκκαθάριση και η Intralot είναι αμφίβολο αν και πόσα θα εισπράξει από τα χρωστούμενα.
Πέραν αυτών, αρκετοί πλέον ήδη χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη» το διαγωνισμό, και επειδή διαβλέπουν πίσω από την εξέλιξη των γεγονότων στοιχεία μεθόδευσης, με ευρύτερη στρατηγική στόχευση που υπερβαίνει το ιπποδρομιακό στοίχημα.
H αποκάλυψη της “Deal” την προηγούμενη εβδομάδα, με τις πληροφορίες περί του σχεδίου Kόκκαλη για τη δημιουργία, με «όχημα» τον OΔIE, ενός «αντι-OΠAΠ», «φώτισε» αρκετά σκοτεινά σημεία και προκάλεσε πολλές συζητήσεις.