«Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και εκ των βασικών διεκδικητών για τη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια. Ο Γάλλος πολιτικός επισήμανε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να θέτει ποινές και περιορισμούς αλλά (να δίνει) ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».
Στη συνάντηση αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι σχεδιάζεται ένα ακόμη εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank) κατά το γαλλικό μοντέλο, για τη χρηματοδότηση τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Μια από τις σκέψεις είναι η τράπεζα αυτή να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Εντός των σχεδίων που εξετάζονται είναι η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέργια με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) ή με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σχολιάζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οποιαδήποτε εξέλιξη δεν προβλέπεται νωρίτερα από τα μέσα του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει τεθεί ως σκέψη ήδη από πέρυσι από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενώ έχουν ενημερωθεί και οι Β. Σόιμπλε και Ζ. Γκάμπριελ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση «δεν μιλάμε για ίδρυμα αλλά για μια εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης της ρευστότητας στην αγορά την ώρα που την έχει ανάγκη».
Ακόμη, εκτός από το θέμα της δημιουργίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας οι κύριοι Δένδιας και Μοσχοβισί συζήτησαν τη δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου μέσω των διαρθρωτικών ταμείων στα ενήμερα δάνεια των ΜμΕ. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης και παραμένουν ενήμερες. Για το λόγο αυτό έχει υποβάλει αίτημα στις Βρυξέλλες να υπάρξει επιδότηση του επιτοκίου, το οποίο στηρίζει ο κ. Μοσχοβισί.
Παράλληλα συζητήθηκε και το ελληνικό αίτημα για τη χρηματοδότηση μέσω των περιφερειακών ταμείων και των πέντε περιφερειών όπως είναι το Ν. Αιγαίο, η Αττική και η Στερεά Ελλάδα, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες γιατί κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία προ κρίσης με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, η περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο 110% του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την ανάπτυξη.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, «από το 2008 η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία έχει ανέβει στο 26% και η ανεργία στη νέα γενιά έχει υπερβεί το 50%. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση αυτών των χρημάτων και πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράμετροι».