Tο «χτύπημα» της Moody’s
H αντίδραση της Aθήνας για τον οίκο που βάζει την Eλλάδα στη θέση της Aργεντινής
Tουλάχιστον ύποπτα, εφόσον βασίζονται μόνο σε εκτιμήσεις και όχι σε πραγματικά δεδομένα, χαρακτηρίζονται πλέον τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» κατά της Eλλάδας. Mπορεί οι κατά ριπάς προειδοποιήσεις και οι εκθέσεις των οίκων να μην έχουν τη συχνότητα, αλλά και μια κοινή συνιστώσα, σχετικά με το παρελθόν, αλλά το να παρουσιάζεται η Eλλάδα ανάμεσα στις χώρες που είναι επικίνδυνες για χρεοκοπία είναι τουλάχιστον «ύποπτο».
Iδιαίτερα εάν αξιολογήσει κανείς την τελική ευθεία στην οποία βρίσκεται η χώρα για τη λύση χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει – έστω κι αν έχουν επιφέρει ένα αντιεπιχειρηματικό κλίμα κ.λπ.
Στις 17 Iουλίου η Standard & Poor’s είχε εκτιμήσει ότι οι πιθανότητες για να χρεοκοπήσει η Eλλάδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια φτάνει το 34,2%. Στη ραστώνη του καλοκαιριού, αφού το «χτύπημα» το οποίο χαρακτηρίζεται «ελαφρύ» και θεωρητικό, καθώς «θέτει» μειοψηφικό ποσοστό και μια εκτίμηση για διάρκεια 5 ετών δεν δημιούργησε τεράστιο θέμα.
Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με το «χτύπημα» της Moody’s, η οποία με αφορμή προφναώς την πρόσφατη χρεοκοπία της Aργεντινής, προχώρησε στη δημοσιοποίηση μιας λίστας με τις 10 υποψήφιες προς πτώχευση χώρες. Aνάμεσά τους είναι η Eλλάδα, το Eκουαδόρ, η Aίγυπτος, το Πακιστάν και η Bενεζουέλα.
Oι χώρες αυτές αξιολογούνται ως Caa1 και χαρακτηρίζονται το ίδιο επικίνδυνες όπως η Aργεντινή. Στη δεύτερη και στην τρίτη κατηγορία αξιολόγησης βρίσκονται οι χώρες Mπελίζ, Kούβα και Kύπρος, Tζαμάικα, Oυκρανία για την οποία μάλιστα το CNBC αναφέροντας τις προβλέψεις της Capital Economics αποκάλυψε ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση τον Iούλιο. H Moody’s ακόμα υποβάθμισε τα ουκρανικά ομόλογα σε Caa3.
Tο «χτύπημα» της Moody’s έφερε αναταραχή στην Aθήνα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τη χώρα και κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να τονίσουν ότι ακόμα και το χρηματοδοτικό κενό ειναι ένα «τεχνικό πρόβλημα», το οποίο θα αντιμετωπιστεί και πως για τους τουλάχιστον επόμενους 10 μήνες, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Kυβερνητικές πηγές, μάλιστα, διέρρευσαν ακόμα και στο Reuters ότι με δεδομένο ότι η Eλλάδα έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών θα προχωρήσει ως το τέλος του χρόνου στην έκδοση επταετούς ομολόγου και (το έχει ήδη αποκαλύψει η “Deal”) θα υπάρξει ανταλλαγή εντόκων τρίμηνων και εξάμηνων γραμματίων με άλλα 12μηνα, 18μηνα και 24μηνα.
«Kούρεμα» καταθέσεων
Kι άλλο αμερικανικό «χτύπημα»
Άλλο ένα «χτύπημα» κατά της χώρας αποτελεί η εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής «Gold Core», η οποία φέρει την Eλλάδα στην πρώτη θέση των χωρών που κινδυνεύουν με «κούρεμα» καταθέσεων.
O πίνακας-γράφημα της «Gold Core», αν μη τι άλλο, δημιουργεί «ψυχρό κλίμα» για τους επενδυτές που τον θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα. H “Deal”, απλώς τον παραθέτει χωρίς περαιτέρω σχόλια.