Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας το προσχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου και την απλοποίηση των προ τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο της απλοποίησης και διευκόλυνσης των εξαγωγικών διαδικασιών αξιοποιούνται οι δυνατότητες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αλλά και των Επιμελητηρίων, τα οποία καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, ως φορείς της επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και έκδοσης του Πιστοποιητικού Καταγωγής των ελληνικών προϊόντων, που εκδίδεται από τα επιμελητήρια, με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής.
Με τον τρόπο αυτό, παράλληλα προς την έντυπη και αυτοπρόσωπη διαδικασία που ισχύει σήμερα, διευκολύνονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και αυτοματοποιείται η διαδικασία, αναβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις ψηφιακές εφαρμογές που παρέχουν τα επιμελητήρια προς τα μέλη τους.
Επιπλέον, σε ότι αφορά το ΓΕΜΗ, καθορίζεται πλέον ως υποχρεωτική η καταγραφή του αντικειμένου της εξαγωγικής δραστηριότητας των εμπόρων και/ ή των παραγωγών και/ή των εμπόρων προϊόντων διττής χρήσης, και η καταχώριση των στοιχείων αυτών στη Μερίδα του ΓΕΜΗ, όπως υποχρεωτική είναι και η δήλωση των μεταβολών των στοιχείων αυτών.
Έτσι, συμπληρώνεται το σύνολο των ελάχιστων στοιχείων που τηρούνται στο Μητρώο του ΓΕΜΗ, γεγονός που θα επιτρέψει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συλλογή στατιστικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικά με το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας και την παραγωγή, καθώς και την εμπορία και την εξαγωγή προϊόντων διττής χρήσης.
Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα, τα Επιμελητήρια έχουν σήμερα τη δυνατότητα να στηρίξουν αποφασιστικά την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας. Βρίσκονται καθημερινά κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής επιχείρησης, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, διαθέτουν ένα σπουδαίο απόθεμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε θέματα λειτουργίας της αγοράς.
Αυτό το κεφάλαιο είναι λάθος να απαξιώνεται και να υποβαθμίζεται, μέσα από σχέδια που οδηγούν στον αφανισμό του επιμελητηριακού θεσμού. Αντίθετα, οφείλει να αξιοποιηθεί τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά και στην οικονομία.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, από την πλευρά της, δεσμεύεται για την καλή συνεργασία της με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την υλοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών και εργασιών που απαιτούνται για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου.