Την άποψη ότι η Ελλάδα «αξίζει μεγαλύτερης επιείκειας» εκφράζει ο διακεκριμένος Βρετανός κοινωνιολόγος, καθηγητής του London School of Economics, Νάιτζελ Ντοντ, σε συνέντευξη του στο σημερινό φύλλο της φλαμανδόφωνης εφημερίδας Ντε Τάιντ.
Στη συνέντευξη που έχει τίτλο «Αυτοί που λένε ότι οι Έλληνες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους, πρέπει να αναλογιστούν ότι κρύβονται άνθρωποι πίσω από τα στατιστικά στοιχεία», ο κ. Nτοντ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ ασκεί κριτική στην στάση της Γερμανίας, την οποία χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμη».
Ο Ν. Ντόντ θεωρεί ότι το ευρώ δεν πρόκειται να μακροημερεύσει εάν οι χώρες που διαθέτουν υψηλή ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και οι γειτονικές της χώρες, δεν θελήσουν να αυξήσουν την κατανάλωσή τους. Κατά την άποψή του, χώρες όπως η Γερμανία ωφελήθηκαν από την ΟΝΕ, καθώς χρειάζονται την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία προκειμένου οι τελευταίες να αγοράζουν τα προϊόντα τους. Η ευμάρειά τους προέρχεται από τα ελλείμματα των χωρών αυτών, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι η Ελλάδα αξίζει μεγαλύτερης επιείκειας και εξηγεί: «με ενοχλεί η προσπάθεια δημιουργίας στερεοτύπων για τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Ότι για παράδειγμα κανείς δεν εργάζεται ή δεν καταβάλλει φόρους. Τα προβλήματα αυτά δεν τα συναντά όμως κανείς μόνον στην Ελλάδα ή την Ισπανία αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία. Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τις συζητήσεις για την συντελούμενη φοροδιαφυγή μέσω των off shore εταιρειών.
»Πρέπει να τολμήσουμε να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να ομολογήσουμε ότι και εμείς αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα ώστε να χρησιμοποιούμε γενικεύσεις του τύπου ‘Τεμπέληδες Έλληνες και ευγενείς Βρετανοί’. Συμφωνώ πλήρως ότι η Ελλάδα πράγματι τα θαλάσσωσε. Το ερώτημα όμως είναι: Πώς μπορούμε να πορευτούμε από εδώ και πέρα; Μπορείς να τους τιμωρείς εσαεί, αλλά κάτι τέτοιο βοηθάει την κατάσταση; Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην ευρωζώνη. Το ευρώ θα ενοχοποιηθεί για όλα τα προγράμματα λιτότητας που μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες. Πόσον καιρό θα διαρκέσει μέχρι να εμφανιστεί κάποιος χαρισματικός ηγέτης στην Ελλάδα ή την Ιρλανδία που θα διαμαρτυρηθεί για την πολιτική αυτή; Το ευρώ θα μετατραπεί σε ιδανικό εξιλαστήριο θύμα».
Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαία μια ριζική λύση όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Ντοντ απαντά: «Πράγματι. Πρέπει επίσης η ΕΕ να προχωρήσει στην έκδοση ενός ευρωομολόγου. Θεωρώ επίσης απαράδεκτο οι διάφοροι ευρωπαίοι τεχνοκράτες ή κορυφαίοι πολιτικοί να μην αφουγκράζονται τον παλμό του κόσμου στην Ελλάδα που είναι αναγκασμένος να υποστεί δραστικές περικοπές, με τα φτωχά τμήματα του πληθυσμού να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα. Δεν μπορεί κανείς να μην βλέπει την ανθρώπινη διάσταση. Μπορεί να λέει κανείς ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει το μάθημά της, εντούτοις δεν υπάρχει κανείς που να φέρει αυτό το όνομα. Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται άνθρωποι. Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται γλυκανάλατο αλλά δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει την ανθρώπινη διάσταση», καταλήγει ο καθηγητής του LSE.