Φαίνεται πως το σενάριο γύρω από μια ενδεχόμενη επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κερδίζει συνεχώς έδαφος, ανεξάρτητα με το εάν προκαλούν αντιπαλότητες οι διαβουλεύσεις περί κουρέματος του χρέους αυτού.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω σενάριο θέλει ΔΝΤ και ευρωζώνη να συζητούν την πιαθνότητα εξαγοράς των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ώστε να απεμπλακεί το Ταμείο από τη χώρα μας χωρίς να έχει τη δυνατότητα βέτο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, με βάση την οποία θα γίνει η νέα αναδιάρθρωση. Το ζήτημα είναι στο τραπέζι, αλλά η τελική λύση δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Τη λύση υποστηρίζει εδώ και καιρό η Γερμανία, και κυρίως η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υπέρ αυτής έχει εκφραστεί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με Έλληνες αξιωματούχους, στο περιθώριο επίσημων συναντήσεων.
Μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν η πιο «ακραία» λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο έχει τεθεί υπέρ ενός κουρέματος στο ελληνικό χρέος, ενώ οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ μιας ήπιας λύσης με επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Επιπλέον, θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναγγείλει την αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα και την Ευρώπη, καθώς ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο αντίστοιχο ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αναλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση των δανείων της Ελλάδας,αλλά και τη χρηματοδότησή της, εφόσον τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο, καθώς και οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας χρειαστεί βοήθεια στο μέλλον.
Ήδη, από την πλευρά του ΔΝΤ, έχει τεθεί η απαίτηση να εγγυηθεί η Ευρωζώνη τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα, προκειμένου το Ταμείο να συνεχίσει τις πληρωμές προς τη χώρα μας, αλλά η λύση της πλήρους εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι ένα δραστικό βήμα παραπάνω.
Η συγκυρία πάντως είναι ευνοϊκή, καθώς και η Ιρλανδία ζήτησε την έγκριση της Ευρωζώνης για να αποπληρώσει νωρίτερα ένα μέρος από το δάνειο διάσωσης που έχει λάβει από το ΔΝΤ -θέλει να ξεπληρώσει το ΔΝΤ με χρήματα που θα δανειστεί από τις Αγορές (έκδοση ομολόγων) με χαμηλότερο επιτόκιο [βλ. σχετικά: Η Ιρλανδία προεξοφλεί μέρος του χρέους της].
Το ΔΝΤ και οι έριδες ΗΠΑ – Γερμανίας
Η απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα και ευρύτερα από τα ευρωπαϊκά πράγματα έχει και σημαντική πολιτική διάσταση. Η Γερμανία ήταν εκείνη που επέμενε το 2010 στη συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, αλλά έτσι το ΔΝΤ απέκτησε παρουσία και σε κάποιο βαθμό δικαίωμα βέτο στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αποφάσεων όπως το Eurogroup.
Δεδομένου ότι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΔΝΤ διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με βάση τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, αλλά και άλλων σημαντικών χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία, η συμμετοχή του στα προγράμματα διάσωσης κατέληξε να είναι μοχλός πολιτικής πίεσης των χωρών αυτών προς την Ευρώπη – και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία.
Η κατάσταση αυτή ενοχλεί κυρίως τους Γερμανούς, ιδιαίτερα καθώς οι περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες -μ έλη του ΔΝΤ διαφωνούν με την οικονομική πολιτική που επιβάλλει η Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα οι διαπραγματεύσεις εντός του Eurogroup, με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα, έγιναν πολλές φορές αφορμή για να εκδηλωθούν τριβές μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες αντανακλούσαν τις διαφωνίες σε άλλα μέτωπα. Οι ΗΠΑ πιέζουν τα τελευταία χρόνια τη Γερμανία να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της λιτότητας, καθώς αυτή οδηγεί την Ευρωζώνη σε ύφεση και αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία, υποστηρίζουν τη σταδιακή απεμπλοκή του ΔΝΤ από την ευρωπαϊκή κρίση. Η κρίση δε στην Ουκρανία και η διστακτικότητα των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και η ευρύτερη γεωπολιτική ένταση που επικρατεί είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τις τριβές μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και ένας πρόσθετος λόγος για τους Γερμανούς να θέλουν να βγάλουν το ΔΝΤ από τη μέση.