Ανάσα στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις οι επικείμενες αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα
Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις προαναγγελθείσες αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, σημαντικές αλλαγές και ευκαιρίες αναμένονται για πλήθος επιχειρήσεων που τελούν υπό το άχθος υψηλού δανεισμού και παρουσιάζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτησή του -πλην όμως κρίνονται ως βιώσιμες.
Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση, ο επιχειρηματίας να είναι πρόθυμος να συμβάλει στην «διάσωσή» του τουλάχιστον κατά το ήμισυ -ή έστω κατά ένα ποσοστό που θα συμφωνήσει με τους δανειστές του. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι μπορεί η υπόθεση της Σελόντα ΣΕΛΟ 0,00% και άμεσα του Νηρέα να εξελίχθηκε ομαλά, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ίδια σε άλλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες αρνούνται να συνεργαστούν με τις πιστώτριες τράπεζες.
«Κλειδί» αποτελούν οι αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Πρέπει πρώτα να δούμε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Διότι πολλά μπορεί να αλλάξουν στη διαδρομή. Σε ένα κρατικοδίαιτο επί δεκαετίες οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον έχουν αναπτυχθεί ισχυρές σχέσεις μικροκομματικού και όχι μόνο χαρακτήρα με αποτέλεσμα οι όποιες αλλαγές να ψαλιδίζονται στο τέλος της ημέρας».
«Φωτιά» ο δανεισμός του κλάδου της Ακτοπλοΐας
Πιο σύνθετη είναι η εικόνα στον νευραλγικό κλάδο της ακτοπλοΐας, οι επιχειρήσεις της οποίας έχουν συνολικό δανεισμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο κλάδος πρέπει να συγκεντρωθεί σε δύο ομίλους, εκτός από τον όμιλο Γκριμάλντι, να γίνουν σωστά επιχειρηματικά πλάνα σε βάθος 5ετίας και να αποχωρήσουν οι μεγάλοι όμιλοι από τις ακριτικές γραμμές.
Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα δρομολόγια των ακριτικών γραμμών να δοθούν σε μικρούς τοπικούς επιχειρηματίες του κλάδου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αναδιάρθρωση των δανείων της εν λόγω κατηγορίας θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να ειπωθεί ότι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο των δανείων του κλάδου της ακτοπλοΐας ανήκει στην τράπεζα Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας σε συνεργασία με συμβουλευτική εταιρεία εκπονεί μελέτη αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων του χώρου.
Κούρεμα στο 50% του δανεισμού για υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις
Ομαλή αναμένεται η αναδιάρθρωση δανείων, στην περίπτωση όπου ο επιχειρηματίας συμφωνήσει και εφόσον διαθέτει κεφάλαια να χρηματοδοτήσει σε ποσοστό που θα καθορίσουν οι τράπεζες την επιχείρηση. Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους υπερχρεωμένους αλλά έχοντες επιχειρηματίες δεν συναινούν, οι τράπεζες στην περίπτωση αυτή κρέμονται από τις προωθούμενες αλλαγές του Πτωχευτικού Κώδικα.
«Εάν το επικείμενο νομοσχέδιο προβλέπει ότι το 50% των πιστωτών δύναται να προχωρήσει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης μιας υπερχρεωμένης, αλλά βιώσιμης με βάση το προϊόν που παράγει επιχείρησης, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του επιχειρηματία», ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών.
Κρίσιμες θεωρούνται επίσης και οι αλλαγές στον τρόπο της δικαστικής διευθέτησης, στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δεν συναινέσει στην εξυγίανση της επιχείρησης. «Με βάση την ενημέρωση το σχέδιο νόμου αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο της εκδίκασης και εντός της ημέρας να βγαίνουν οι αποφάσεις. Αυτό ανοίγει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης», προσθέτει ο συνομιλητής μας.
Να σημειωθεί ότι, με βάση πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 900.000 ευρώ, προβλέπει τη σύνδεση του κουρέματος του δανείου με το ύψος της συνολικής ακίνητης και κινητής περιουσίας τού δανειολήπτη – επιχειρηματία.
Η τράπεζα δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να κουρέψει το δάνειο έως και 50%, αφού προηγηθεί ο υπολογισμός της συνολικής περιουσίας του υπερχρεωμένου επιχειρηματία. Για παράδειγμα, εάν το δάνειο ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και η περιουσία σε 100.000 ευρώ, τότε η τράπεζα συνυπολογίζοντας στη ρύθμιση το 70% της περιουσίας θα κουρέψει το 30% του δανείου.
Όσο μικρότερης αξίας είναι η περιουσία τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό του κουρέματος, με ανώτερο όριο το 50%. Εάν η περιουσία είναι μεγαλύτερη από το δάνειο, τότε δεν θα υπάρξει περίπτωση κουρέματος.