Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, ενώ οι Ισπανία και Ιταλία θα επιβιώσουν της κρίσης χρέους της ευρωζώνης σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg.
Ενώ πιο επιλεκτικοί γίνονται πλέον οι επενδυτές σχετικά με την ευρωπαϊκή πιστοληπτική ικανότητα.
Το μέσο ετήσιο κόστος προστασίας των ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων στην αγορά των πενταετών CDS, υπερέβη το μέσο όρο των ισπανικών και ιταλικών συμβολαίων κατά το ποσό ρεκόρ των 496.000 αυτή την εβδομάδα.
Το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν στις 384.000 δολάρια στις 2 Φεβρουαρίου και στις 77.000 δολάρια πριν από ένα χρόνο. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αυτή τη στιγμή τα swaps δίνουν πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας 60% στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η διαφορά αυτή μεταξύ των περιφερειακών κρατών, διευρύνθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από τη Moody’s Investors Service ενώ οι φήμες εντάθηκαν ότι η ΕΕ δεν θα κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο ώστε να λήξει η κρίση.
Οι traders υποστηρίζουν ότι η Ισπανία θα αποφύγει μια ευρωπαϊκή διάσωση, καθώς οι περικοπές στον προϋπολογισμό και η ανάπτυξη, θα τη βοηθήσουν να «επιδιορθώσει» τον ισολογισμό της.
Αναλυτές της Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι η πορεία ανάπτυξης της Ισπανίας μοιάζει περισσότερο σίγουρη από ό,τι αυτή της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Τονίζουν ακόμη ότι η Πορτογαλία αναμένεται να περιέλθει σε double-dip ύφεση καθώς και ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, υποστηρίζει το Bloomberg, η Ελλάδα θα επιφέρει ζημιές 50% στους κατόχους ομολόγων, ενώ η ωρίμανση αυτών θα παραταθεί κατά 5-10 χρόνια, σε σειρά ενεργειών για τη μείωση του χρέους της.