Παρά τα επιθετικά μέτρα που έχει ανακοινώσει για την οικονομία, οι αναλυτές εμφανίζονται δύσπιστοι
Να επαναφέρει τον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2012, δηλαδή κοντά στα 3 τρισ. ευρώ, ρίχνοντας στην ευρωπαϊκή οικονομία 1 τρισ. ευρώ, ευελπιστεί ο Mario Draghi, όπως δήλωσε κατά την τελευταία συνέντευξη τύπου του.
Όμως, παρά τα επιθετικά μέτρα που έχει ανακοινώσει ο κεντρικός τραπεζίτης για τη στήριξη της οικονομίας του ευρώ, οι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι θα επιτύχει το στόχο του 1 τρισ. ευρώ. Πλέον, οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν ο Draghi θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ποσοτική χαλάρωση (QE), για να φτάσει στο στόχο του.
Τα νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, από τα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες του προγράμματος TLTRO έως τις αγορές τιτλοποιήσεων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων, δεν είναι αρκετά για να διευρυνθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ στα επίπεδα που επιθυμεί ο πρόεδρός της, λένε οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην έρευνα του Bloomberg, το συνολικό ύψος του προγράμματος TLTRO για την παροχή φθηνών 4ετών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (το οποίο θα συνεχιστεί και το 2016) και των προγραμμάτων για την αγορά τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολόγων θα είναι 985 δισ. ευρώ.
Εάν αφαιρεθούν τα 350 δισ. ευρώ του παλαιότερου προγράμματος LTRO (πρόκειται για τριετή δάνεια που είχε δώσει η ΕΚΤ στις τράπεζες στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης, και τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους), τότε, η καθαρή επίδραση των μέτρων στο μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ περιορίζεται στα 635 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο Mario Draghi δεν επιτυγχάνει το στόχο του 1 τρισ. ευρώ που έχει θέσει.
«Ο Draghi στρίμωξε τον εαυτό του στη γωνία, όταν ανακοίνωσε έναν ποσοτικό στόχο. Επομένως, πιστεύουμε πως στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζει ότι θα πάνε, το δ.σ. ίσως να νιώσει υποχρεωμένο να προχωρήσει σε κανονικό QE, τελικά», λέει ο Elwin de Groot, οικονομολόγος της Rabobank International.
Όμως, τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων. Ειδικά καθώς είναι γνωστή η αντίδραση των Γερμανών σε τέτοια μέτρα.
«Τα εμπόδια για τις αγορές κρατικών ομολόγων είναι αρκετά μεγάλα. Τουλάχιστον κάποια από τα μέλη της ΕΚΤ ανησυχούν για τον ηθικό κίνδυνο και τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, και η πλειοψηφία του συμβουλίου δείχνει πεπεισμένη ότι τα μέτρα που σχετίζονται με τις τραπεζικές πιστώσεις είναι πιο αποτελεσματικά από ό,τι το QE μέσω κρατικών ομολόγων», λέει ο Kristian Toedtmann, της DekaBank.