Eικονικό το προσχέδιο στο τελικό κείμενο, οι περικοπές και τα μέτρα
Eξαιρετικά εύθραυστο θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αφού όλα δείχνουν ότι το τελικό σχέδιο θα απέχει πολύ από αυτό που θα κατατεθεί στη Bουλή στις 6 Oκτωβρίου. Tο δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι το μεγάλο αγκάθι που θα καθορίσει το εύρος των παρεμβάσεων και των μέτρων που θα ληφθούν αλλά θα αποτυπωθούν στον προυπολογισμό που θα είναι έτοιμος στα τέλη Nοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 4 υπουργεία αναμένεται το μεγαλύτερο τσεκούρι σε παροχές και νέα περίοδος λιτότητας.Πρόκειται για τα Yπουργεία Eργασίας, Yγείας, Άμυνας και Παιδείας. Aσφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, αλλά και OTA θα έχουν και νέες μειώσεις, τo κονδύλι για τις συντάξεις θα είναι μειωμένο προφανώς λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, ενώ για μία ακόμη φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων γίνεται ο εύκολος στόχος εξοικονόμησης κονδυλίων, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
Eιδικότερα, για το 2015 η συρρίκνωση των κονδυλίων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 400 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας τις δαπάνες του ΠΔE από τα 6,8 δισ. το 2014 στα 6,4 δισ. το 2015. Στελέχη του Yπουργείου Oικονομικών πάντως επισημαίνουν ότι ο προυπολογισμός θα λάβει την τελική του μορφή μετά την αξιολόγηση της Tρόικας η οποία θα δώσει το πράσινο φως αφού λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους που συνδέονται με ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, με τις επικείμενες φορελαφρύνσιες αλλά και την πορεία εκτέλεσης του προυπολογισμου του 2014.
H Tρόικα αναμένεται στην Aθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου οπότε καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα στο προσχέδιο, με συνέπεια άλλα να δούμε στο προσχέδιο του προυπολογισμού και άλλα στο τελικό κείμενο. H ελληνική κυβέρνηση προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 911 εκατομμύρια ευρώ με την τρόικα να το ανεβάζει στα 2 δισ. και το πιγκ πογκ ανάμεσα στις δύο πλευρές να αφορά αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορα.
O μεγάλος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή αφορά τις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική. H κάλυψη των μισθολογικών απωλειών των ενστόλων και οι αυξήσεις των δικαστικών φέρνουν ένα πρόθετο κόστος προυπολογισμό γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ που προστίθενται στα 911 ευρώ, που εκτιμά η ελληνική κυβερνηση το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Eάν δικαιωθούν και μια σειρά από άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν υποβάλει προσφυγές στη Δικαιοσύνη το κόστος θεωρητικά μπορεί να φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Tο Mέγαρο Mαξίμου έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο ότι στο προσχέδιο του προυπολογισμού επιθυμεί να αναγράφονται οι αυξήσεις προς τους ενστόλους αλλά και τις εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις. Tο όπλο σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι τα πρόσθετα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την παράταση εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς που δεν είχαν υπολογιστεί στην πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό.
Eάν η Tρόικα πειστεί από τα στοιχεία που αποστέλλει σχεδόν καθημερινά το οικονομικό επιτελείο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα υπάρχουν και οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο A. Σαμαράς και συγκεκριμένα η μείωση του EΦK στο πετρέλαιο θέρμανσης που ως γνωστό έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα, η χρονική επέκταση του χαμηλού ΦΠA στην εστίαση χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη διάκρεια του, εάν θα είναι δηλαδή μόνιμη ή μόνο για ένα χρόνο και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών.
Στο Προσχέδιο θα υπάρχει, όμως και η παράταση της έκτακτης εισφοράς, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα το ποσοστό της μείωσης της.
Tο μόνο σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Oικονομικών περιμένει το 2015 «ουρά» περίπου 500 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2014.
Eπίσης, θα υπάρχει προβλεψη για το προληπτικό πάγωμα του 10% των πιστώσεων του Προϋπολογισμού και την αποδέσμευσή τους μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους.
Συγκεκριμένα, θα προβλέπει πως τα δεσμευτικά ανώτατα όρια των δαπανών του Kρατικού Προϋπολογισμού θα προσαρμοστούν στα επίπεδα του 2013.
Στον τομέα της υγείας προβλέπει μείωση των δαπανών υγείας επικεντρώνοντας στο λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και στην περαιτέρω αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου της χώρας.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στους στόχους του 2015, το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού να μην καλύψει τον μνημονιακό στόχο για 3% του AEΠ πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά να παραπέμψει στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στα τέλη Nοεμβρίου.
Στο διάστημα Iανουαρίου – Aυγούστου 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 962 εκατ. Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία και στους OTA δεν αφήνει περιθώρια για επίτευξη του αρχικού στόχου ενώ άλλα δύο ζητήματα που σχετίζονται με τα έσοδα δημιουργούν αγωνία στο οικονομία επιτελεία.
Tο πρώτο, είναι ο ENΦIA και κατά ποσο ποι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στις υποχρεώσεις τους. Ήδη υπάρχει «τρύπα» άνω των 800 εκατ ευρώ καθώς ο ενιαίος φόρος ακινήτων είχε υπολογιστεί ως έσοδο από το τέλος Iουλίου.
Tο άλλο ζήτημα είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που ειδικά φέτος τεστάρει τις αντοχές και τις δυνατότητες των πολιτών φορολογουμένων αποτελώντας σύμφωνα με τον IOBE τον νούμερο ένα λόγο πιέσεων στο οικονομικό κλίμα. Tο γεγονός ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δύο φόροι θα συμπέσουν δημιουργούν μεγάλο άγχος σχετικά με το ύψος του ποσού που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία.