Πώς θα γίνει η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους
Με την προϋπόθεση ότι θα κριθούν βιώσιμες, συνολικά 110.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να προσφύγουν στο νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Στο πλαίσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων (ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ) που έχει καταλήξει η κυβέρνηση και αναμένεται το πράσινο φως από την Τρόικα, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με τη διευκόλυνση να φτάνει έως και τα δέκα χρόνια.
Η καυτή πατάτα είναι ότι οι δανειολήπτες οι οποίοι θα μπουν στο νέο καθεστώς και στην πορεία δεν πληρώσουν πάνω από μία δόση, τότε η ρύθμιση παύει να ισχύει.
Αναφορικά δε, με την πιθανότητα «κουρέματος», η νομοθετική ρύθμιση θα επιτρέπει μόνο τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και όχι κεφαλαίου από οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, μπορούν να «διαχειριστούν» όπως αυτές κρίνουν την οφειλή.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο Τετάρτη, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Τρόικας δεν προτίθενται να διαφοροποιήσουν σημαντικά το σχέδιο, καθώς ο βασικός του κορμός έχει εκπονηθεί σε συνεργασία των δύο πλευρών.
Τα βασικά σημεία της ρύθμισης:
– Η νομοθεσία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα διετίας με αρχή το 2015.
– Σύμφωνα με πληροφορίες στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν εταιρείες που αντιμετώπισαν πρόβλημα ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2010 και μετά.
– Η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών
– Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο θα απαγορεύεται η διαγραφή χρεών από φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μη απόδοσης ΦΠΑ. Ωστόσο θα προβλέπεται κούρεμα των προσαυξήσεων και των προστίμων.
– Για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών η πρόταση είναι να μπορεί να γίνεται μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις δηλαδή σε βάθος δεκαετίας, αν και η τρόικα εγείρει αντιρρήσεις και αντιπροτείνει τις 60 δόσεις.
– Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση που εντάχθηκε στη ρύθμιση δεν καταβάλλει έστω και μία δόση, τότε θα τίθεται εκτός ρύθμισης για το σύνολο της αρχικής οφειλής της.
– Η ρύθμιση αφορά συνολικά 110.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 100.000 μικρομεσαίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνται βιώσιμες, και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.
– Η ρύθμιση για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι εξατομικευμένη.
– Αντιθέτως το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τις ΜμΕ (θα αφορά όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου τις εταιρείες που έχουν τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ) θα είναι βασισμένο σε ένα πρότυπο, οριζόντια δηλαδή λύση.
– Κλειδί για να ενταχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση είναι τα κριτήρια βιωσιμότητας τα οποία