Προωθεί τη επέκταση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες
Χείρα βοηθείας στην Ελλάδα τείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, καθώς φέρεται να προωθεί την επέκταση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, χαλαρώνοντας τους κανόνες που απαγορεύουν την αγορά ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk).
Τη σχετική αποκάλυψη κάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, στο οποίο εκτιμάται ότι κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ, καθώς οι αγορές θα επεκταθούν και σε τίτλους χαμηλότερης αξιολόγησης σε σχέση με εκείνους του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες του σχεδίου της ΕΚΤ για την αγορά στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, σε μία τελευταία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να σώσει την Ευρωζώνη από την οικονομική στασιμότητα.
Σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτείνει τη χαλάρωση των υφιστάμενων κανονισμών σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά, ώστε να επιτραπεί στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει τα πιο ασφαλή τμήματα των ενυπόθηκων ελληνικών και κυπριακών ομολόγων (Asset Backed Securities, ABS).
Η πρόταση του κ. Ντράγκι έχει σχεδιασθεί, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν αποκλεισμοί από το πρόγραμμα αγοράς των ABS, τα οποία αποτελούν δέσμες δανείων που έχουν ενταχθεί σε πακέτα (ομολόγων). Εάν η πρόταση αυτή υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες και των 18 χωρών – μελών της Ευρωζώνης.
Υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε ότι η χαλάρωση των κανονισμών της ΕΚΤ θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Υποστήριξε, δε, ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να χαλαρώσουν τις νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια εμποδίζονταν από τους κανόνες σχετικά με τις χαμηλές πιστοληπτικές διαβαθμίσεις.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καθώς τα ομόλογα στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα τραπεζών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα αντισταθμίσει το γεγονός αυτό με την αγορά μικρότερων ποσοστών από τα συγκεκριμένα τιτλοποιημένα δάνεια.