Δύσκολες και σκληρές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, διάρκειας μιας ώρας, που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως στη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για τα ζητήματα της οικονομίας όσο και για τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, επί των οποίων ο Γ. Παπανδρέου εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ρόμπεϊ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τη συνολική λύση απέναντι στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, καθώς προετοιμάζει τις τελικές προτάσεις για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», αλλά και για το μηχανισμό στήριξης.
Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει την Πέμπτη το πρωί για το Παρίσι όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Γ. Παπανδρέου: Δύσκολος σταθμός η 25η Μαρτίου
Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου ως έναν ακόμη δύσκολο σταθμό για τη χώρα μας.
«Η 25η Μαρτίου είναι ένας ακόμα σταθμός στην πορεία μας, δύσκολος σταθμός. Όμως εμείς συνεχίζουμε, με την ίδια ένταση και βούληση, την προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξει η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ακόμη πως «οι συνθήκες είναι αντίξοες», ωστόσο, διαβεβαίωσε τους πολίτες πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι περνάει από το χέρι της για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στις κρίσιμες συνόδους κορυφής της 11ης και της 25ης Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως «έχουμε να δώσουμε μια μάχη για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για το κοινό μας μέλλον, την κοινή μας οικονομία και τους κοινούς μας θεσμούς. Μια μάχη για τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τόνισε παράλληλα πως πάμε στη διαπραγμάτευση αυτή με πολλά περισσότερα εφόδια απ’ ό,τι είχαμε πριν από δώδεκα μήνες, και αυτό έχει να κάνει βεβαίως και με τη συνολική δουλειά που έχουμε κάνει αυτό το χρόνο».
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να τους ζητήσει να συμβάλουν και αυτοί στις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης, και με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους συναδέλφους των δικών τους κομμάτων, αλλά και δημόσια, με τη δική τους φωνή, στη στήριξη της προσπάθειας που κάνει η χώρα.
«Και αν στο εσωτερικό της χώρας μπορώ να κατανοήσω, έστω και οριακά, τα αντιπολιτευτικά κίνητρα του καθενός, είναι σαφές ότι πολλά κρίνονται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εκεί, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού συσχετισμού δυνάμεων», υπογράμμισε.
Παράλληλα, καταλόγισε διγλωσσία στη ΝΔ και τον αρχηγό της Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέει εδώ πόσο καταστροφικό είναι το μνημόνιο, και έξω μιλάει για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως στο κείμενο που υιοθέτησαν οι συντηρητικοί υπάρχει μόνον η ευχή να συνεχιστεί η επιτυχής πορεία των προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα, την ώρα που η χώρα μας περνάει μια τέτοια κρίση, να χειριζόμαστε τα θέματα με ελαφρότητα, δηλαδή να λέμε εδώ – και αναφέρομαι προφανώς στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – πόσο καταστροφικό είναι το μνημόνιο, και έξω να μιλάνε για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του. Δηλαδή, να υιοθετεί ο κ. Σαμαράς την ανάγκη εφαρμογής του μνημονίου, όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εδώ όμως, να λέει πόσο καταστροφική είναι η εφαρμογή αυτού του μνημονίου για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Αντίθετα, όπως σημείωσε, το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αθήνα «περιλαμβάνει πλήρως όλες τις δικές μας θέσεις για την Ευρώπη, αλλά βεβαίως και τα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, για τη δική μας χώρα, για την Ιρλανδία, καθώς και για άλλες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
«Αυτή ήταν μια επιτυχία των Σοσιαλιστών, και δική μας, και πιστεύω ότι ήταν και μια ισχυρή φωνή διαφοροποίησης, απέναντι σε μια συντηρητική, ”συντηρητοκρατούμενη” Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Διαβάστε επίσης: Στην πόρτα της ΕΕ το “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας”