Η κυβέρνηση προσδοκά περισσότερα έσοδα
Η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα του στόχου για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ το 2014. Ωστόσο, τις δύο πλευρές απασχόλησε εκτενώς το ζήτημα των διαγωνισμών που αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, φαίνεται να διαβλέπουν θετικά, τόσο την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όσο και το γεγονός ότι 16 και πλέον διαγωνισμοί βαίνουν προς κατοχύρωση έως το Φεβρουάριο 2015.
Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση προσδοκά περισσότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η πορεία τους είναι άμεσα συνυφασμένη με την βιωσιμότητα του χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Πιο απλά όσο λιγότερα έσοδα εισπράττονται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τόσο περισσότερα κεφάλαια θα πρέπει να αναζητήσει η Ελλάδα είτε από τις αγορές είτε από τους εταίρους της.
Μέχρι στιγμής το 2014 έχουν αντληθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έσοδα 500 εκατ. ευρώ , όταν ο ετήσιος στόχος είναι 1,5 δισ. ευρώ και ο στόχος του 2015 ανέρχεται στο επίπεδο των 2,3 δισ. ευρώ. Συνολικά μέχρι το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να συγκεντρώσει περί τα 9,6 δισ. ευρώ.
Τα project του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν καθυστερήσει σχετίζονται με το ΔΕΣΦΑ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια. Αλλά για τις καθυστερήσεις αυτές δεν ευθύνεται μόνον η ελληνική πλευρά, αλλά και οι Βρυξέλλες.
Οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, καθυστέρησαν τη συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ που είχε «κλείσει» από τον Δεκέμβριο του 2013, την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ φαίνεται πως τορπιλίζουν και το θέμα του ΟΣΕ, καθώς η εκκρεμότητα των κρατικών ενισχύσεων δεν έχει λυθεί ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση το πλέον «ώριμο» έργο του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά και η πώληση του 67% του ΟΛΠ. Ωστόσο, παρότι ο φιλικός διακανονισμός ΣΕΠ (COSCO) – ΟΛΠ εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014, 09:24