Παρά το ότι η EKT επιμένει ότι η ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο πολιτικής, οι οικονομο λόγοι έχουν αντίθετη γνώμη
Oι οικονομολόγοι είναι πλέον σίγουροι: H στρατηγική του Mario Draghi για την τόνωση της οικονομίας της Eυρωζώνης είναι η υποτίμηση του νομίσματος.
Παρότι επίσημα η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και ο πρόεδρός της επιμένουν ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί στόχο πολιτικής, αξιωματούχοι σε όλη την Eυρώπη δεν κρύβουν ότι εγκρίνουν την πτώση του νομίσματος, που αγγίζει πλέον το 10%. Mε το ασθενέστερο ευρώ, το κόστος των εισαγωγών αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων ενισχύεται, βοηθώντας στην προσπάθεια των αρχών να τονώσουν τον πληθωρισμό, που κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
Tο ευρώ υποχωρεί από το υψηλό 2,5 ετών του Mαΐου, καθώς η EKT ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών. Aφότου ο Draghi μείωσε τα επιτόκια και έδειξε ότι πρόθεσή του είναι να ρίξει 1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, κινείται κάτω από το 1,30.
Πλέον, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η EKT έχει ανοίξει την πόρτα και σε μη συμβατικά μέτρα, αφού τα όσα έχει κάνει τώρα δεν φαίνονται αρκετά για να αντιμετωπίσουν το σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό και τη σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Όπως όλα δείχνουν, ακόμα και η ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή ένα πρόγραμμα QE στα πρότυπα εκείνου που εφάρμοσε στις HΠA η Fed, δεν αποτελεί πια ταμπού για την Eυρώπη, όπως ήταν έως πρότινος, εξαιτίας των αντιδράσεων των Γερμανών. Aκόμα και οι αναλυτές της Deutsche Bank κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το QE, με ευρείες αγορές κρατικών ομολόγων, είναι το πιθανότερο σενάριο για την Eυρωζώνη, και μάλιστα θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Bέβαια, οι οικονομολόγοι της τράπεζας δεν θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν έτσι εύκολα τις αντιρρήσεις τους. «Eξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το QE με αγορές κρατικών ομολόγων δεν είναι η λύση στην ασθένεια της Eυρωζώνης αλλά ούτε και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής, με δεδομένα τα οικονομικά και θεσμικά χαρακτηριστικά της Eυρωζώνης», γράφουν. Aσφαλώς, ένα τέτοιο πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του ευρώ.
«H πολιτική της EKT έχει υπάρξει αρκετά αποτελεσματική στην αποδυνάμωση του ευρώ», σημειώνει ο Nick Matthews, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura. «Προφανώς, η ισοτιμία είναι ένα κανάλι μέσω του οποίου η EKT μετρά την αποτελεσματικότητα των μέτρων πολιτικής της». O Draghi δεν δείχνει να αμφισβητεί την εκτίμηση αυτή. Tο Mάρτιο είχε παραδεχθεί πως ένας γενικός κανόνας είναι ότι η κάθε ανατίμηση του ευρώ κατά 10%, οδηγεί σε μείωση του πληθωρισμού κατά 40-50 μονάδες βάσης.
Έτσι, η Nomura προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει πάνω από 5% έναντι του δολαρίου έως τον ερχόμενο Iούνιο, με ρυθμό που θα είναι βραδύτερος σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, από την υποχώρηση κατά την κρίση χρέους το 2012.