Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Κομισιόν – Γαλλίας, καθώς καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2015 της κυβέρνησης Ολάντ, σύμφωνα με Eυρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομιών, Μισέλ Σαπέν, τον προηγούμενο μήνα κατήγγειλε την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η ευρωζώνη και τόνισε πως η χώρα του δεν θα πετύχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί το 2015 στο 4,3% του ΑΕΠ, θα υποχωρήσει στο 4% το 2016 και στο 2,8% το 2017. Σημειώνεται πως στη Γαλλία έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, τις οποίες έχασε.
Ο κ. Σαπέν χαρακτηρίζει τις τελευταίες προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης «απολύτως ρεαλιστικές» δεδομένης της αιφνιδιαστικά αδύναμης ανάπτυξης στη Γαλλία και στην Ευρώπη, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού. «Δεν θα ζητήσουμε από τους Γάλλους να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια. Η κυβέρνηση, αν και δεσμεύεται για υπευθυνότητα στον προϋπολογισμό, απορρίπτει τη λιτότητα» δήλωσε ο κ. Σαπέν.
Η Κομισιόν όμως, δεν συμφωνεί, παρά το ότι το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί – ο οποίος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων στο ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη για το πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται η WSJ, νέα αναβολή του στόχου για τη Γαλλία, θα σήμαινε πως ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει «σοβαρή μη συμμόρφωση» με τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα, και έτσι δεν αποκλείεται η Κομισιόν να ξαναστείλει πίσω στο Παρίσι τον προϋπολογισμό για αναθεώρηση.
Μέχρι στιγμής, η γαλλική κυβέρνηση έχει πει πως δεν θα λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας πέραν αυτών που είχαν προταθεί την Άνοιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες. «Είναι έτοιμοι να δεχθούν απόρριψη του προϋπολογισμού από τα μεγάλα αγόρια των Βρυξελλών» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην WSJ.
«Μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη μάχη για θέματα προϋπολογισμού με την Ιταλία, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού» σχολιάζει η WSJ και συμπληρώνει: «Η Ιταλία έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, επειδή στους προηγούμενους προϋπολογισμούς είχε εμφανίσει μικρότερα ελλείμματα από τη Γαλλία, αλλά ανώτατος αξιωματούχος ζήτησε να ληφθεί απόφαση και για το εάν μπορεί η Ιταλία να περνά τα όρια».
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Εάν η Κομισιόν αφήσει μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να αψηφούν τους κανόνες – οι οποίοι δίνουν στην Επιτροπή τη δυνατότητα να ζητήσει αλλαγές στους προτεινόμενους προϋπολογισμούς προτού παρουσιαστούν στο εθνικό κοινοβούλιο – τότε διακυβεύεται η αξιοπιστία της Επιτροπής και η αξιοπιστία των ίδιων των κανόνων λιτότητας. «Θα σηματοδοτούσε ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία» σχολιάζει η WSJ.
Από την άλλη πλευρά όμως, «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι το αντιευρωπαϊκό κλίμα είναι ήδη ισχυρό στη Γαλλία και πως η απόρριψη του προϋπολογισμού μπορεί να ενισχύσει ακροδεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν» σχολιάζει η WSJ.
Με τα ποσοστά της δημοτικότητάς του στο ναδίρ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται πιέσεις από το κόμμα του. Αρκετοί βουλευτές δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό εάν δεν υπάρξει μείωση των περικοπών στις οποίες αποδίδουν την οικονομική στασιμότητα.