Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Τζόσεφ Στιγκλιτζ τονίζοντας πως η ευρωζώνη ακόμη διατρέχει «τρομερό κίνδυνο» ύφεσης ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αγωνίζονται για μέτρια ανάκαμψη.
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος συνέχισε την ανάλυση του κρούοντας «καμπανάκια» για την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Εάν η Ευρώπη έμπαινε σε κλοιό ύφεσης, αυτή θα ήταν πιθανότατα «σχετικά ελαφριά, ωστόσο η παρατεταμένη στασιμότητα θέτει την ευρωζώνη στην τροχιά μας χαμένης δεκαετίας», αναφέρει χαρακτηριστικά. .
«Για μένα το πρόβλημα δεν είναι το αν οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ελαφρώς θετική ή αρνητική ανάπτυξη, το σημείο -κλειδί είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναβρεθούν ποτέ στα επίπεδα προ κρίσης», ανέφερε στο CNBC νωρίτερα ο διδάκτωρ οικονομικών στου Πανεπιστημίου της Κολούμπια.
Λάθος συνταγή η λιτότητα
«Η λιτότητα είναι λάθος συνταγή για την ανόρθωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και προκαλεί οικονομική στασιμότητα», είπε ο Τζόσεφ Στιγκλιτζ.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχώς υπερεκτιμούν την πορεία της οικονομίας. Δυστυχώς, οι ηγέτες και συγκεκριμένα η Γερμανία, δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η λιτότητα είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη τα πηγαίνει τόσο άσχημα».
Μεγάλη υποτονικότητα στις ΗΠΑ
Για τις ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη υποτονικότητα. «Είναι αξιοσημείωτο το πόσο χαμηλή είναι η ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι έχουμε κάποιες πολύ θετικές εξελίξεις», είπε αναφερόμενος στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη άνοδο του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.
Επιπλέον , σημείωσε ότι ένα ισχυρότερο δολάριο μπορεί να αποδειχθεί όλεθρος για την οικονομία, θέτοντας τους εγχώριους εξαγωγείς ε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους.
«Δεν θα δυναμώσει άλλο η Κίνα»
Στην ερώτηση για το αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα είναι αρκετά δυνατή ώστε να δικαιολογήσει μια άνοδο στα επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2015, απάντησε «σχεδόν σίγουρα όχι».
Τέλος, για την οικονομία της Κίνας ο γνωστός οικονομολόγος ανέφερε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς, ενώ η ανάπτυξη είναι μέτρια, δεν βλέπει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης κρίσης.