Θα ζητήσει και επίσημα την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
Στα τέλη Οκτωβρίου και μετά την ολοκλήρωση των στρες τεστ ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει και επίσημα την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Στην επιστολή του προς το Ταμείο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφέρει την ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.
Επιστολή με την οποία θα ζητά τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ θα στείλει στην Κριστίν Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των στρες τεστ των τραπεζών, στις 26 Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.
Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει την ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Αθήνα θα διεκδικήσει μία υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης από την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της ότι θα εφαρμόσει ένα ελληνικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων.
Ειδική αναφορά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί προληπτικής στήριξης της χώρας μας έκανε την Παρασκευή από τη Βουλή ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναφέρθηκε σε νέο μνημόνιο αλλά στο ενδεχόμενο μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης για την Ελλάδα, ώστε να είναι ασφαλέστερη η έξοδός της στις αγορές.
Συμπλήρωσε πως τίποτα σχετικό δεν έχει αποφασιστεί και πως το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ την Κυριακή.
«Σίγουρα δεν μιλάμε για μνημόνιο, αλλά για μετά-μνημόνιο», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς. Προσέθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις «θα συνεχιστούν», αλλά «θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε προτείνει εμείς».
Εν τω μεταξύ, επιμένει το στέλεχος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στη γραμμή Λαγκάρντ ότι θα ήταν χρήσιμη η ανάληψη ενός προληπτικού προγράμματος από την Ελλάδα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε επισφαλή την πρόσβαση στις αγορές λόγω της ανόδου των ελληνικών σπρεντ.