Το ΔΝΤ και η αποδέσμευση της Ελλάδας
Με φόντο την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για προληπτική στήριξη της Ελλάδας αλλά και την ελληνική πρωτοβουλία για έξοδο από το μνημόνιο συναντηθήκαν χθες στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συζήτησε τα επόμενα βήματα για την έξοδο από το μνημόνιο. Η χθεσινή ήταν η πρώτη επίσημη και σε υψηλό επίπεδο συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής πολιτικής επιλογής του πρωθυπουργού. Ως στόχος περιγράφεται η «μετεξέλιξη της σχέσης με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να κερδίσουν».
Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος είχε και κατ´ ιδίαν ολιγόλεπτη συζήτηση με την επικεφαλής του Ταμείου, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος. Δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα είναι «αρωγός» σ’ αυτό που επιχειρεί να πράξει η Αθήνα και τόνισε ότι η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη την ελληνική πλευρά για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, επέμεινε στην ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, να γίνουν με τρόπο ώστε να νιώσει ο ελληνικός λαός ότι είναι κτήμα του και κυρίως να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ΔΝΤ θέλει και αυτό να πιστωθεί μία ελληνική επιτυχία και γι’ αυτό δεν θα είναι αρνητικό, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να βοηθήσει.
Πάντως, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μετά τη χθεσινή συζήτηση καθίσταται σαφές ότι η συναίνεση του Ταμείου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, στη συνάντηση «συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και πιθανά επόμενα βήματα». Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή των κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται στα δημοσιονομικά. Επανέλαβε, δε, τη δέσμευση του Ταμείου να υποστηρίξει την Ελλάδα για τη συνέχιση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η κ. Λαγκάρντ πρότεινε την μετεξέλιξη του προγράμματος σε προληπτική στήριξη, για την οποία στο Ταμείο τονίζουν ότι εξακολουθεί να περιλαμβάνει όρους και αξιολογήσεις, κάτι όμως που προσπαθεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά. Υπό αυτό το πρίσμα, έλληνες αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι όροι που θα επικρατήσουν δεν θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα και η όποια στήριξη δεν θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου.
Σύμφωνα με ανώτατο οικονομικό αξιωματούχο, πρόκειται για μία «μεγάλη εθνική προσπάθεια» η οποία έχει πολλά εμπλεκόμενα μέρη, που περιλαμβάνουν επίσης τους ευρωπαίους εταίρους. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών ώστε να υπάρξει ομαλή έξοδος στις αγορές, οι οποίες δεν θέλουν αβεβαιότητα αλλά «καθαρό πεδίο και καθαρές λύσεις».
Επόμενος σταθμός για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, μετά την Ουάσιγκτον, είναι το Λουξεμβούργο και το σημερινό Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πρόοδο της πέμπτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ για την μετεξέλιξη της σχέσης του Ταμείου με τη χώρα μας.
Όπως, εκτιμάται ότι στο σημερινό Eurogroup, θα επισημανθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να προστατευθεί η χώρα από τους στυγνούς κερδοσκόπους που θα προσπαθήσουν να σπεκουλάρουν πάνω στην ικανότητά της να καλύψει, από την αγορά, τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους ομολόγους του πως όλα τα βήματα απεμπλοκής από το ΔΝΤ θα γίνουν σε απόλυτη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, χωρίς αιφνιδιασμούς και να επαναλάβει τη χθεσινή αναφορά κυβερνητικού στελέχους από την Ουάσιγκτον ότι «σε αυτή την διαπραγμάτευση υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι στο τέλος πρέπει να είναι όλοι ευχαριστημένοι».