Διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα – Κρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών
Από την Ουάσινγκτον στο Λουξεμβούργο μετατίθεται η όλη συζήτηση για την Ελλάδα και τη μετά-μνημόνιο εποχή, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών -μαζί με αυτούς και ο Γκίκας Χαρδούβελης- μεταβαίνουν στο μικρό κράτος της Κεντρικής Ευρώπης για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις 2:30 το μεσημέρι [βλ. σχετικά: Σκληρό «παζάρι» για το μνημόνιο].
Ο Έλληνας υπουργός πρόκειται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και να διαβεβαιώσει την αποσύνδεση της χώρας από το Ταμείο, όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζουχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), πρόκειται να ενημερώσουν για τις μέχρι σήμερα επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τις βασικότερες εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος.
Σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά όλα τα επόμενα Eurogroup (Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου) θα αποδειχθούν καθοριστικά, σύμφωνα με πηγές που μετείχαν στις κεκλεισμένων των θυρών συσκέψεις στην Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση, για την οποιαδήποτε οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού κενού τη διετία 2015-2016, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια σαφής εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα φανούν μετά τα αποτελέσματα των stress tests στις 26 Οκτωβρίου [βλ. σχετικά: Δύο σενάρια για τα stress test των τραπεζών].
Την ίδια ημερομηνία αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης του 7,1 δισ. ευρώ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να πιέσουν τη Γερμανία να προχωρήσει σε επενδύσεις για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μια κίνηση που πρόκειται να φέρει αντιδράσεις από τη γερμανική πλευρά, η οποία έχει διαμηνύσει, δια στόματος Σόιμπλε, ότι δεν πρόκειται να “γράψει επιταγές” στην Ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν και τους προϋπολογισμούς των δύο παραπάνω χωρών για το 2015 ώστε να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα
Με την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής η κυβέρνηση θέλησε να καλύψει τα νώτα της στο εσωτερικό της χώρας και να βάλει φρένο αφενός στην διαρκή εκλογολογία που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου στην εσωτερική αμφισβήτηση που είχε αναπτυχθεί στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης.
Η κυβέρνηση δεν βγήκε ουσιαστικά ενισχυμένη, παρά το γεγονός ότι έλαβε τις αναμενόμενες ψήφους. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς μπορεί να εμφανίζεται στους συνομιλητές του ως πρωθυπουργός που έχει εξασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα και ελέγχει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του. Οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον κρίσιμο Φεβρουάριο, θα είναι αφιερωμένοι στις διαπραγμάτευσεις με τους δανειστές και στον επικοινωνιακό εξωραισμό της συμφωνίας που έχει αρχίσει να διαφαίνεται.
Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε όλα τα επίπεδα από το κορυφαίο του πρωθυπουργου με τους ομολόγους του και τους αξιωματούχους της ΕΕ μέχρι το τεχνοκρατικό της Τρόικας καθώς εκρεμεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων και η οριστική αξιολόγηση που θα δίνει την βάση για τη νέα συμφωνία.
Στις εν γένει διαπραγματεύσεις εντάσσεται και η Τράπεζα της Ελλάδος αφού ένα σκέλος των προβλέψεων αφορά το τραπεζικό σύστημα όπως έδειξε και η πρόσφατη παρουσία του κ. Γιάννη Στουρνάρα στην αποστολή στην Ουάσιγκτον.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην Βουλή είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Την θέση αυτή δεν αποδέχεται προς το παρόν τουλάχιστον το ΔΝΤ που μίλησε για χρηματοδοτικό μαξιλάρι, η ΕΚΤ που έβαλε προυπόθεση την υπάρξη προγράμματος επιτήρησης προκειμένου να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ρευστότητας και το Βερολίνο που έχει τοποθετηθεί καθαρά για νέο δάνειο.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το περίγραμμα της λύσης που θα είναι στη μέση. Το υπάρχον πρόγραμμα ούτως ή άλλως ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου όσον αφορά στην συμμετοχή της ΕΕ. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επισήμως με επιστολή του στο ΔΝΤ τον τερματισμό και του δικού του σκέλους. Το ερώτημα είναι πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015 και 2016.
Η κυβέρνηση απαντά με τον δανεισμό από τις αγορές. Όμως ο δανεισμός προυποθέτει για να είναι με βιώσιμους όρους να συνεχίσει να υπάρχει η εγγύηση του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στις εγγυήσεις αυτές, στις υποχρεώσεις της χώρας και στην επιτήρηση της εφαρμογής τους θα παιχθεί η νέα συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και την συνολική ρύθμιση του χρέους.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι σε θέση να εξωραΐσει επικοινωνιακά ώστε να στηρίξει το πολιτικό της αφήγημα ότι έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και ότι πια καθορίζουμε μόνοι μας τα του οίκου μας. Είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να απευθυνθεί στους βουλευτές τον Ιανουάριο για να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας.
Εάν μέχρι τότε με τις κινήσεις στο εσωτερικό έχει πετύχει να μειώσει την δημοσκοπική διαφορά τότε ίσως κερδίσει τον έναν επιπλέον χρόνο. Επί του παρόντος όμως φαίνεται απίθανο γιατί προεδρική πλειοψηφία με 10 μονάδες διαφορά και την δυσαρέσκεια της κοινωνίας στα ύψη δύσκολα θα υπάρξει.