Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα από το Eurogroup
Φρένο στα περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο βάζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, θέτοντας ως προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά την επιτυχή ολοκλήρωση της 5η αξιολόγησης από την τρόικα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθαρίζει ακόμη ότι στην περίπτωση που θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα, αυτή θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε στενή συνεργασία με την τρόικα ώστε να επανέλθει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά.
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο το καλοκαίρι όσον αφορά στην εφαρμογή των συμφωνιών που ορίζει το πρόγραμμα για τη χώρα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται σημαντική περαιτέρω δουλειά σε διάφορους τομείς προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 5η αξιολόγηση.
Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε ως «πρόωρη» οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014 και τόνισε πως όταν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα είναι ξεκάθαρα τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Eurogroup για μια σειρά ζητημάτων όπως οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάτι που θα γίνει στο τέλος αυτού του έτους.
«Γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, και ξεκαθάρισε ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα».
Υπάρχει συναίνεση ότι η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να είναι «συνετή» (prudent), «βιώσιμη» και κοινά αποδεκτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, και υπογράμμισε ότι αν υπάρξει γραμμή πρόσθετων πιστώσεων, αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από όρους.
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ανέφεραν ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και «μεταπήδηση» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή».