«Η κρίση χρέους στην Ευρω-ζώνη κορυφώνεται λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής» επισημαίνει άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας Euractiv, ενώ το κοινοτικό δελτίο Agence Europe τονίζει ότι πριν από τη λύση για την κρίση χρέους υιοθετείται το “Σύμφωνο για το ευρώ”.
Ειδικότερα, το άρθρο της Euractiv αναφέρεται στη χθεσινή υποβάθμιση του ισπανικού χρέους από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς και στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όπως επισημαίνεται, είναι αναγκαίο να ληφθεί μία απόφαση το συντομότερο δυνατό, καθώς η αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τόσο στην Σύνοδο της Ευρωζώνης όσο και στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, είναι πιθανό να επιφέρει περαιτέρω πτώση του ευρώ.
Επιπλέον, το άρθρο αναφέρει ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τον αυξανόμενο κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, παρά τα προγράμματα «διάσωσης» που εφαρμόστηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Capital Economics, η «απαισιόδοξη στάση» των αγορών σχετικά με την κατάρρευση του ελληνικού χρέους πριν το 2013 είναι «δικαιολογημένη».
Εξάλλου, άρθρο της Agence Europe αναφέρει ότι η υιοθέτηση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, αποτελεί τον πρώτο σταθμό προς το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οπότε και αναμένεται να έχει βρεθεί λύση για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Agence Europe, το «Σύμφωνο για το ευρώ», δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα, οι μισθοί, η απασχόληση και οι δημοσιονομικοί κανόνες. Παράλληλα, αποτελεί δέσμευση για τις εύρωστες χώρες της Ευρωζώνης ότι θα επιδείξουν «αλληλεγγύη» προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, οι οποίες σε αντάλλαγμα θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οικονομίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι παρόλο που θέματα, όπως η αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, παραμένουν ανοιχτά προς διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την εξεύρεση μιας λύσης.