Μια γρηγορότερη έξοδος από την τρόικα θα δημιουργούσε χρηματοδοτικά ρίσκα για την Ελλάδα
Ταχύτερη έξοδος από το πρόγραμμα της τρόικας θα δημιουργούσε αβεβαιότητες στην άντληση Κεφαλαίων και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει σε ειδική του έκθεση ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s (“Early Exit From Troika Programme Would Raise Funding and Reform Uncertainties”).
“Μια γρηγορότερη έξοδος από το πρόγραμμα θα δημιουργούσε χρηματοδοτικά ρίσκα για την Ελλάδα, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για τον επόμενο χρόνο” οι οποίες κατά τη Moody’s ανέρχονται στα 20 δισ ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια η χώρα από τους επίσημους πιστωτές της. Επιπλέον η Moody’s αναφέρει πως ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων “πιθανόν να επιβραδυνθεί χωρίς τη σύνδεση τους με τους αυστηρούς όρους που υπάρχουν στο πρόγραμμα”.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές του οίκου προσθέτουν και τον πολιτικό παράγοντα. “Η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, εάν η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας”.
Μάλιστα ο οίκος σημειώνει ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σε ότι αφορά τα 20 δισ ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών που εντοπίζει η Moody’s για το 2015, οι αναλυτές της υποστηρίζουν ότι αυτά μπορούν να αντληθούν είτε από τις αγορές είτε από άλλους τρόπους. Μεταξύ άλλων αναφέρει και τη χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανέρχεται στα 11 δισ ευρώ.