Για υπερβολικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα σε βάρος της Ελλάδας έκανε λόγο η JP Morgan σε έκθεση της. Μάλιστα στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο την ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο πχ εντάσσει το γεγονός ότι ναι μεν δόθηκε στην Ελλάδα η λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ωστόσο ακόμα και σήμερα ζητείται επίμονα απ’ την Ελλάδα να ακολουθήσει τον κανόνα της μείωσης του χρέους με σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή παρά το γεγονός ότι οι λήξεις των ομολόγων είναι τρεις φορές πιο μεγάλες χρονικά σε σχέση με το μ.ο.
Γι αυτό και η επενδυτική υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι η νέα συμφωνία για το χρέος να συμπεριλάβει και τον παράγοντα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε η νέα συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μείωση των τόκων και επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μπορεί να βοηθήσει αρκετά την Ελλάδα με δύο τρόπους:
Πρώτον, το πασιφανές: Θα χρειάζεται λιγότερη δημοσιονομική προσπάθεια ώστε να εξυπηρετούνται οι τόκοι των δανείων και θα απαιτείται ένα μικρότερο ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους.
Δεύτερον, και εδώ έχει να κάνει το δημοσιονομικό στοιχείο, θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να «αναγνωριστεί» η επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε σχέση με τη σχέση ΑΕΠ/Χρέος.