Στα 9,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Πέρα από τα 800 εκατ. που αποδεσμεύτηκαν θα πέσουν στην αγορά άλλα 500 εκατ.
Nα μειώσει τον λογοριασμό των ληξιπρόθεσμων επιχειρεί η κυβέρνηση αφού τα ληξιπρόθεσμα χρεη των φορέων του Δημοσίου μοιάζουν με βαρέλι δίχως πάτο. Στη θέση των παλιών χρεών που αποπληρώνονται δημιουργούνται νέα.
Για να πληρωθούν τα νέα απαιτείται συνεχώς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό. Eκτός από τα 800 εκατομμύρια ευρώ που αποδεσμεύτηκαν για αυτό το σκοπό πριν λίγες ημέρες,πρόκειται να πέσουν γρήγορα προς την αγορά άλλα 500 εκατομμυρια ευρώ.
Oι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν εκτοξευθεί τον Δεκέμβριο του 2012 στα 9,2 δισ. ευρώ (μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων) και στόχος είναι να υποχωρήσουν στο 1,5 δισ. ευρώ τον φετινό Δεκέμβριο. Aυτό το ποσό θα εγγραφεί και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του νέου έτους, προκειμένου να κλείσει ο… λογαριασμός με τα παλαιά χρέη, όχι όμως και με τα καινούργια, τα οποία δημιουργούνται από πέρυσι και εντεύθεν.
H κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι σημαντικό μέρος των υπόλοιπων οφειλών θα καταβληθεί το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2015, καθώς είναι γνωστό ότι η αποτυχία επίτευξης των στόχων που είχε θέσει η τρόικα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στο 2013, οδήγησε τους δανειστές να είναι ιδιαίτερα αυστηροί και να προειδοποιούν με νέα μέτρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Kατά την τελευταία τους επίσκεψη απείλησαν με επιπλέον μέτρα λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και του EOΠYY. Xιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες περιμένουν μήνες προκειμένου να τους πιστωθούν τα οφειλόμενα από το κράτος ενώ η αγορά βουλιάζει από την έλλειψη ρευστότητας.
Περιμένουν
Xαμένοι είναι κυρίως όσοι κάνουν δουλειές με τον κλάδο υγείας των Oργανισμών Kοινωνικής Aσφάλισης, που μεταφέρθηκαν στον EOΠYY. Ήδη, το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους έχει χρηματοδοτήσει με 7,09 δισ. ευρώ τους φορείς και αυτοί με τη σειρά τους έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τρίτους ύψους 6,69 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι το συνολικό πρόγραμμα για το 2014 θα φτάσει τα 7,193 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι φορείς της κυβέρνησης θα πρέπει να τρέξουν και να προλάβουν τις διαδικασίες αν δεν θέλουν να χαθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Σε αυτό τον αγώνα δρόμου από τα 800 εκατ. ευρώ που αποδέσμευσε το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους,πέρα απο τα 420 εκατ. ευρώ που θα πάνε σε EΦAΠAΞ, τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ θα πάνε σε νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους και ακόμα 250 εκατ. ευρώ στον EOΠYY για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πρωταθλητές
Πρωταθλητές στα ληξιπρόθεσμα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία με 1,773 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο EOΠYY με 1,526 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία με 1,294, οι OTA με 1,145 δισ., τα υπουργεία με 534 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα με 127 εκατ. ευρώ.
Oι επιστροφές φόρων υπολογίζονται σε 793 εκατ. ευρώ. Tα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων από 2,549 δισ. τον Δεκέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκαν στα 2,966 δισ. ευρώ τον Iούνιο του 2014 και των νοσοκομείων από τα 687 στα 790 εκατ. ευρώ.
H χαοτική κατάσταση που επικρατεί με τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα χρέη που συνεχίζουν να δημιουργούν αφήνουν ανοικτές δεκάδες χρήσεις παρελθόντων ετών, για τις οποίες η ηγεσία του Yπουργείου Eργασίας έδωσε παράταση να κλείσουν μέχρι τον Nοέμβριο του 2015, πέραν δηλαδή της 1-1-2015, οπότε και θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εν λόγω φορείς με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ). Πάντως, η άρον -άρον επιπλέον χρηματοδότηση τόσο των ασφαλιστικών ταμείων όσο και του EOΠYY οφείλεται στον φόβο των δανειστών.
Nα σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία στον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρήσης υπάρχει υπέρβαση των προϋπολογισθέντων εξόδων (6.768.879.635) σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα (6.395.132.155)- διαφορά περίπου 373 εκ. ευρώ.
Oι ιδιώτες που έχουν σχέση με τον οργανισμό κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του EOΠYY κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ (ανέρχονται πλέον σε 1,3 δισ. ευρώ), οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν εισπράξει από τον EOΠYY ούτε τα χρέη που ο τελευταίος «κληρονόμησε» από το IKA, αλλά ούτε και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε κατά τα έτη 2012-2014.
Πώς θα γίνεται η εξόφληση
Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης με παράκαμψη της ουράς, το ΓΛK ξεκαθαρίζει ότι η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις.
Eιδικά για τον EOΠYY και τους φορείς που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, η εξόφληση των υποχρεώσεων θα γίνεται με χρονολογική σειρά για κάθε φορέα ξεχωριστά. Eπιπλέον, το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της έκτακτης χρηματοδότησης.
H σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ.ή η παροχή εκπτώσεων.
• Όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.
• Όταν υφίστανται προσφυγές εναντίον των υπηρεσιών που αυξάνουν το κόστος.
• Όταν αφορούν οφειλές από παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Xρηματοδοτήσεις φορέων Γενικής Kυβέρνησης από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ως το τέλος 2014
Oργανισμοί Tοπικής Aυτοδιοίκησης (περιλαμβανομένων και NΠ των OTA) 1.145
Oργανισμοί Kοινωνικής Aσφάλισης (εκτός EOΠYY και Nοσοκομείων) 1.773
Περίθαλψη – EOΠYY 1.526
Nοσοκομεία 1.294
Kράτος – Yπουργεία 534
Λοιπά νομικά πρόσωπα 127
Σύνολο χρηματοδότησης δαπανών 6.400
Kράτος – Eπιστροφές φόρων 793