Εκτιμώμενα έσοδα 177 δισ. ευρώ από εισπράξεις ΦΠΑ χάθηκαν από τα ταμεία το 2012 λόγω μη συμμόρφωσης των οφειλετών ή μη συλλογής τους από τις αρμόδιες αρχές, επισημαίνει η τελευταία μελέτη για το κενό από εισπράξεις ΦΠΑ που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 16% των αναμενόμενων εσόδων από είσπραξη ΦΠΑ στα 26 κράτη – μέλη της ΕΕ. Από την Ελλάδα, ωστόσο, τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς προκύπτει ότι είναι η χώρα που κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση του κενού στα έσοδα από είσπραξη ΦΠΑ, τη διετία 2011 – 2012 , από 9,2 δισ. ευρώ σε 6,6 δισ. ευρώ.
Η μελέτη παρουσιάζει λεπτομερή στοιχεία για τη διαφορά μεταξύ του ποσού από ΦΠΑ που θα έπρεπε να έχει συλλεχθεί και του ποσού που όντως εισπράχθηκε στα 26 κράτη – μέλη το 2012. Περιλαμβάνει επίσης επικαιροποιημένα νούμερα για την περίοδο 2009 -2011, ώστε να αναδειχθεί η στρογγυλοποίηση των στοιχείων από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται.
Παρουσιάζονται επίσης οι κύριες τάσεις του κενού από εισπράξεις ΦΠΑ, μαζί με μια ανάλυση για το αντίκτυπο που είχαν το οικονομικό κλίμα και οι πολιτικές αποφάσεις στα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Φορολόγηση, Algirdas Šemeta, ανέφερε: “Το κενό στα έσοδα από ΦΠΑ είναι ένα δείγμα για το πόσο αποτελεσματική ή μη είναι η επιβολή του ΦΠΑ και τα μέτρα συμμόρφωσης σε όλη την ΕΕ. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν, αφού τα κράτη δεν μπορούν να “σηκώσουν” μια τέτοιας κλίμακας απώλεια εσόδων. Η Κομισιόν παραμένει επικεντρωμένη σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος είσπραξης ΦΠΑ, ώστε να το κάνει πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επιρρεπές στην απάτη”.
Ωστόσο, η υστέρηση στα έσοδα από ΦΠΑ δεν οφείλεται αποκλειστικά στην απάτη, αλλά στην κακή οικονομική κατάσταση που επιφέρει πτωχεύσεις και χρεοκοπίες, ακόμα οφείλεται σε στατιστικά λάθη, καθυστερούμενες πληρωμές, φοροαποφυγή με νομότυπα μέσα, μεταξύ άλλων.
Το 2012, τα μικρότερα κενά στα έσοδα από ΦΠΑ καταγράφηκαν στη Νορβηγία (5% λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα), τη Φινλανδία (5% επίσης) και το Λουξεμβούργο (6%). Τα μεγαλύτερα κενά ήταν στη Ρουμανία (44% λιγότερα έσοδα του αναμενόμενου), στη Σλοβακία (39%) και τη Λιθουανία (36%).
Έντεκα κράτη – μέλη μείωσαν τα κενά μεταξύ του 2011 και του 2012, ενώ 15 είδαν αύξηση. Όπως προαναφέρθηκε η Ελλάδα κατάφερε τον μεγαλύτερο περιορισμό του κενού, καθώς από 9,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2011, την επόμενη χρονιά μειώθηκε στα 6,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένα από τα κράτη – μέλη με το μεγαλύτερο κενό από εισπράξεις ΦΠΑ (33%).