Η ανάπτυξη της Οικονομίας και η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας του Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία σύγκλησή του.
Παρόντες θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν τη σκυτάλη στους «18» της Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Διχασμένα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ώρα που οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζονται διχασμένες ως προς τον ενδεδειγμένο δρόμο προς την ανάπτυξη. Η Ρώμη και το Παρίσι τις επενδύσεις ως το κλειδί για την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά, σε αντίθεση με το Βερολίνο που εμφανίζεται επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέο κρατικό δανεισμό και ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση», πρόσθεσε.
«Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την Ε.Ε.», αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της Ε.Ε., ενώ ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη».
Παρίσι και Ρώμη στο «μάτι» των Βρυξελλών
Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ γίνεται στον απόηχο των επιστολών που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι και στη Ρώμη ζητώντας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει την επιστολή των Βρυξελλών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του απερχόμενου προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μείνει μυστική αυτή η επιστολή, εφόσον η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε διέρρευσε πρώτη το θέμα σε βρετανική εφημερίδα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «μπανάλ» την επιστολή που έστειλε η Επιτροπή προς το Παρίσι, λέγοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για την οποία δεν τη δημοσιοποίησε.