Έντονο το φαινόμενο brain drain
Καλπάζει η ανεργία των νέων και ταυτόχρονα αυξάνονται οι πτυχιούχοι που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό.
Στα 153 δισ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται πανευρωπαϊκά το κόστος για τη μη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για το 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το 58% των νεοελλήνων είναι άνεργοι και σημειώνεται ότι μόλις πριν από τρία χρόνια ήταν λίγο πάνω από το 44%.
Ως λύση, σύμφωνα με την έρευνα της Eurofund, τα ελληνόπουλα αναζητούν διεξόδους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και βρίσκουν επαγγελματικό καταφύγιο στο εξωτερικό.
To φαινόμενο λέγεται «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) στο εξωτερικό. Περίπου 150.000 νέοι με προσόντα έβγαλαν εισιτήριο για να απασχοληθούν εκτός συνόρων
«Η παρατηρούμενη φυγή των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό και η υποχώρηση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργατών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί. Αυτή η διττή απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου είναι ακόμη ένας λόγος που κάνει την ανάκαμψη στην Ελλάδα ακόμη πιο δύσκολη» αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα του Levy Economics Institute, του αμερικανικού think tank.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η έρευνα του Eurofund, τα υψηλά ποσοστά των νέων που απασχολούνται σε εποχικές εργασίες υποδεικνύουν ότι οι μόνιμες θέσεις έχουν περιοριστεί και το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης.
Στην Ευρώπη
Η ανεργία των νέων είναι άλλη μία από τις πτυχές της κρίσης, που ενισχύει τη λογική του καθοδικού σπιράλ. Λόγω των οικονομικών μέτρων, κατά πέντε μονάδες αυξήθηκε η ανεργία των νέων στην Ευρώπη.
Με εξαίρεση την Αυστρία και τη Γερμανία, στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε ενίσχυση των ποσοστών της ανεργίας των νέων μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
.