Τι συζητήθηκε στο Βερολίνο, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας
«Βρισκόμαστε στα χαράματα μιας νέας εποχής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε [βλ. σχετικά: Χαρδούβελης: Η Γερμανία έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως].
«Κάποιοι βλέπουν πίσω τους τα χαράματα και όχι τον ήλιο που ανατέλλει μπροστά τους», συμπλήρωσε με νόημα.
H συζήτηση, πρόσθεσε, επικεντρώθηκε στις μελλοντικές εξελίξεις, ήτοι στο τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη του τρέχοντος δεύτερου προγράμματος βοήθειας στο τέλος του 2014.
«Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα», είπε μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους. Αλλά ήδη τώρα, πρόσθεσε, διαφαίνεται ένα καινούργιο πρόγραμμα, που δεν έχει πάρει ακόμα τελική μορφή, έχει όμως δυο βασικά στοιχεία: Την στήριξη των Ευρωπαίων και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Άλλου είδους στήριξη
«Ψιλοσυμφωνούμε, αλλά το θέμα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρίνιζε πηγή του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, η στήριξη των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, δεδομένου ότι θα έχει στο επίκεντρο όχι την παροχή δανείων, αλλά μια «πιστωτική γραμμή», δηλαδή μια εγγύηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
«Αν δεν πάρουμε τα υπολειπόμενα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να βγούμε στις αγορές» είπε. «Και αν οι αγορές δουν, ότι υπάρχει η πιστωτική γραμμή, τότε θα πέσουν τα spreads, θα πέσουν τα επιτόκια».
Με τη γραμμή αυτή, καθώς και με την προβλεπόμενη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα καταστεί έτσι δυνατή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές υπό «κανονικούς» όρους, με επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα δηλαδή, που δεν θα αποκλίνουν σοβαρά από εκείνα των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Και άλλου είδους επιτήρηση
Αυτό δεν αποκλείει βέβαια την επιτήρηση από τους «εγγυητές». Όμως αυτή, σύμφωνα με την πηγή, θα είναι χαλαρότερη από τη σημερινή – θα είναι δηλαδή ένα είδος παραινέσεων εκ του μακρόθεν, όχι μια πιεστική καθοδήγηση εκ του σύνεγγυς.
Καμμία αναφορά σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης
Η ίδια πηγή βεβαίωσε, ότι ο κ.Σόιμπλε δεν αναφέρθηκε καθόλου σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι δεν το έχει κατά νου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος και οι επιτελείς του τείνουν όλο και περισσότερο προς αυτό -ιδίως μετά το πρόσφατο διπλό κραχ στην Αθήνα, που έδειξε ότι η εύθραυστη ελληνική Οικονομία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις ξαφνικές επιθέσεις των Αγορών.
Η πιστωτική γραμμή, κατά τους ίδιους, είναι μέσο που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί αργότερα όταν σταθεροποιηθεί εμφανώς όχι μόνο η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία.
Δεν ετέθη ζήτημα μείωσης συντάξεων
Η ίδια πηγή διέψευσε την πληροφορία, ότι η τρόικα θέτει θέμα μείωσης των συντάξεων. «Ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέτει τέτοιο θέμα», είπε. «Ίσως υπάρξουν αργότερα κάποιες διορθωτικές κινήσεις, με την έννοια ότι ορισμένοι παίρνουν πολύ μεγάλες, και άλλοι πολύ μικρές συντάξεις» πρόσθεσε. Αλλά αυτό δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.
Η πηγή απέρριψε και την πρόσφατη κριτική της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση κινείται στα «σκοτεινά» χωρίς ένα στρατηγικό σχέδιο εθνικής ανάπτυξης.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε. «Ο υπουργός έχει εκπονήσει από καιρό, σε συνεργασία με το Μαξίμου, ένα τέτοιο «Working Process» που το παρουσίασε μάλιστα την Τετάρτη στον κ. Σόιμπλε. Μόνο που σχέδιο αυτό, όπως παραδέχθηκε η πηγή, δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στη Βουλή, ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο.
Και αν κρίνει κανείς από το αρχικό μέγεθος αυτού του σχεδίου – όλες κι όλες έξη σελίδες – είναι μάλλον δύσκολο να φέρει το μεγαλόσχημο τίτλο ενός στρατηγικού σχεδίου εθνικής ανάπτυξης.