Σε έναν κατήφορο που δεν έχει τελειωμό κυλάνε εδώ και εβδομάδες οι μετοχές των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας καθώς βάλλονται και μάλιστα κατά ρυπάς από τις συνεχείς ρευστοποιήσεις ξένων hedge funds και εγχώριων χαρτοφυλακίων.
Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους δεν θα μπορούσαν να αποτυπώσουν την πτώση που έχουν υποστεί τον τελευταίο μήνα κατά τον οποίο έχουν χάσει το 30-40% της αξίας τους, και ήδη οι απώλειές τους αγγίζουν ή ξεπερνούν φέτος αυτές των τραπεζικών μετοχών που υπήρξαν σταθερά οι αδύναμοι κρίκοι της ελληνικής αγοράς από την έναρξη ήδη του χρηματιστηριακού ράλι το 2012.
Την ίδια ώρα αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το μέλλον της αγοράς της Αθήνας, καθώς η συνεχόμενη βύθιση των μετοχών της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα η βαθιά υποχώρηση των αποτιμήσεών τους σε ποσοστό έως και 50-60% από τα φετινά ή περσινά υψηλά έχει καταστήσει πολλές από τις εταιρείες ελκυστικές με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη και τις αναμενόμενες οικονομικές τους επιδόσεις, είναι επιφυλακτικοί στο να προτείνουν τοποθετήσεις.
Παράλληλα η απαξίωση των μη τραπεζικών μετοχών είναι τόσο απότομη και μεγάλης έκτασης που έπιασε στον ύπνο τους επενδυτές αλλά και τους αναλυτές των ξένων οίκων καθώς αν συγκρίνει κανείς τις τιμές στόχους που δίνονται σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλό, θα διαπιστώσει πως πρέπει πλέον να ανέβουν κατά 80-100% για να πιάσουν τις θεωρητικά «δίκαιες» αποτιμήσεις τους.
Οι αμυντικές επιλογές
Τα χρώματα της ανησυχίας που επικρατείς στις τάξεις των επενδυτών αποτυπώνονται από την πτωτική πορεία των μετοχών κρατικών επιχειρήσεων οι οποίες κατά παράδοση θεωρούνται «αμυντικές επιλογές» για τους επενδυτές επειδή προσφέρουν σταθερά έσοδα και διασφαλισμένη κερδοφορία, όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΠΕ, του ΟΛΠ,. Το ίδιο συμβαίνει επίσης με τους κατασκευαστικούς ομίλους όπως η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Άβαξ κ.α που είναι άμεσα εξαρτημένοι από τα δημόσια έργα και την κοινοτική χρηματοδότηση.
Πιο χαμηλά
Η πίεση προς τις μετοχές αυτές είναι ακόμη τόσο ισχυρή που παρά την μεγάλη πτώση τους, όχι μόνο δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν από κοντά την τελευταία ανοδική αντίδραση της αγοράς, αλλά «γύρισαν» πρώτες αυτή την εβδομάδα σε νεότερα χαμηλά διευρύνοντας το πτωτικό σερί τους εν μέσω υψηλών όγκων συναλλαγών.
Από κοντά ακολουθούν και πολλές άλλες μετοχές εταιρειών ακόμη και με διεθνή προσανατολισμό ή ισχυρή θέση στην εσωτερική αγορά που έχουν πληγεί σημαντικά από την φετινή διόρθωση.
Η MIG με σημαντικές συμμετοχές σε έναν κατεξοχήν αμυντικό κλάδο όπως τα τρόφιμα αλλά ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε τραπεζικές υποχρεώσεις, είναι η μετοχή με τις υψηλότερες απώλειες από τα υψηλά της στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς χάνει πάνω από το 61% της αξίας της. Η Intralot υποχωρεί πάνω από 51%, η Βιοχάλκο έχει χάσει το 47% της αξίας της, η ΜΕΤΚΑ το 44%, η Motor Oil το 43%, η Jumbo 42% κ.α
Τα όρια της διόρθωσης
Ένας επιπλέον παράγοντας προβληματισμού για τα «όρια» της διόρθωσης πολλών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι οι μεγάλες αποδόσεις που εξακολουθούν να καταγράφουν σε σχέση με τις ελάχιστες τιμές του 2012 καθώς αρκετές περιπτώσεις οι αποτιμήσεις είναι δύο και τρεις φορές υψηλότερες σήμερα, μεγεθύνοντας θεωρητικά τα περιθώρια υποχώρησης.
Τις μεγαλύτερες αποδόσεις εξακολουθούν να καταγράφουν ο ΟΤΕ που ενισχύεται κατά 757%, η Folli Follie με απόδοση 755% αλλά και η ΔΕΗ που παρά την σημαντική της πτώση διατηρεί κέρδη 418% από τα ελάχιστα του 2012 ή η ΓΕΚΤΕΡΝΑ που βρίσκεται υψηλότερα κατά 344%.