Οι πιθανότητες που δίνουν οι μεγάλοι οίκοι για το αν ο Mario Draghi θα κάνει ό, τι χρειαστεί για την τόνωση του πληθωρισμού
Διχασμένοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τελικά πράξη την υπόσχεσή της να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για την τόνωση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Δύο χρόνια αφότου ο Mario Draghi δεσμεύτηκε να κάνει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει το ευρώ από την κρίση, οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο εάν ο κεντρικός τραπεζίτης θα προχωρήσει τελικά σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, ή όχι.
Αντίβαρο στα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αδύναμη ανάπτυξη και πτώση του πληθωρισμού αποτελούν η πάγια αντίδραση της Γερμανίας στην αγορά κρατικών ομολόγων αλλά και οι πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος.
Έτσι, η Goldman Sachs υπολογίζει τις πιθανότητες του QE σε μία στις τρεις, η Morgan Stanley στις 40% και η JP Morgan στο 50-50. Αντίθετα, για τις HSBC, Barclays και Bank of America Merrill Lynch, η ποσοτική χαλάρωση είναι μέρος του κεντρικού σεναρίου τους για την Ευρωζώνη. Η Citigroup φτάνει στο σημείο να προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Το QE μέσω κρατικών ομολόγων δεν αποτελεί μέρος του βασικού σεναρίου μας, το οποίο θέλει την οικονομική ανάπτυξη να εμφανίζεται στάσιμη και τον πληθωρισμό να παραμένει χαμηλός. Πιστεύουμε ότι η σημερινή απαισιοδοξία για την Ευρωζώνη είναι υπερβολική», λέει ο Huw Pill, αναλυτής της Goldman Sachs.
«Ήμασταν μία από τις πρώτες τράπεζες που προέβλεψε, στα τέλη του Αυγούστου, ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει κρατικά ομόλογα και μάλιστα σε μία γενναιόδωρη κλίμακα, προβλέποντας ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους και όχι μέσα στην τρέχουσα χρονιά», λέει ο Joerg Kraemer, της Commerzbank. «Όμως, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες μιας κίνησης πριν από τα τέλη του 2014. Οι ανησυχίες για την οικονομία που έχουν πυροδοτήσει την πτώση στις τιμές των μετοχών καθιστούν πιθανότερη την υποβάθμιση των ακόμα αισιόδοξων προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του 2015, που διαμορφώνονται στο 1,6%».
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο David Mackie, της JP Morgan, σύμφωνα με τον οποίο, τα μακροοικονομικά στοιχεία θα βελτιωθούν αντί να επιδεινωθούν. «Πιστεύουμε ότι η επόμενη κίνηση της πραγματικής οικονομίας θα είναι προς το καλύτερο. Κατά την άποψή μας, έχουμε περάσει τον ‘πάτο’ του πληθωρισμού και η τάση του δείκτη θα βελτιωθεί μετά τα ακραία χαμηλά επίπεδα», λέει.
Αλλά ο Ruben Segura-Cayuela, της BofA Merrill Lynch επιμένει: «Πλέον θεωρούμε ότι το QE δεν μπορεί να αποφευχθεί για το επόμενο έτος. Το κεντρικό μας σενάριο μιλά για μια οικονομική ανάκαμψη και πληθωρισμό που εκπλήσσουν αρνητικά την ΕΚΤ και για ένα πακέτο μέτρων που δεν αναμένεται να έχουν την οποιαδήποτε επίδραση στην οικονομία κατά τους επόμενους έξι μήνες, πέραν της αποδυνάμωσης του ευρώ».