Στις 48,8 μονάδες o PMI της Markit τον Οκτώβριο
Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης, καθώς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν περαιτέρω μειώσεις στα επίπεδα παραγωγής, νέων παραγγελιών και απασχόλησης, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Markit.
Παρ’ όλα αυτά, οι ρυθμοί μείωσης σε καθένα από αυτά τα μέτωπα ήταν βραδύτεροι από τους αντίστοιχους του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η εκ νέου αύξηση των παραγγελιών εξαγωγών παρείχε κάποια υποστήριξη στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα. Εν τω μεταξύ, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθενέστερη ζήτηση παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών εισροών.
Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, υποδεικνύοντας επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών τον Οκτώβριο.
Κλείνοντας στις 48,8 μονάδες, ο δείκτης κατέγραψε τιμή υψηλότερη από το χαμηλό 11 μηνών των 48,4 μονάδων του Σεπτεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη μέση τιμή του τρίτου τριμήνου των 49,1 μονάδων.
«Ο δείκτης PMI κυμάνθηκε σε πλαίσια συρρίκνωσης για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών τον Οκτώβριο, περαιτέρω ένδειξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας του τομέα παραγωγής αγαθών της Ελλάδας κλονίζεται μετά από ένα σχετικά θετικό ξεκίνημα που υπέδειξε μέσα στο 2014. Ακόμα και η εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών δεν ήταν επαρκής ώστε να αποτρέψει τις εταιρείες από την περαιτέρω μείωση των επιπέδων παραγωγής και απασχόλησης, δεδομένου ότι οι εξασθενημένες συνθήκες της εγχώριας αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν, στο σύνολό τους, οι νέες εργασίες κατά τη διάρκεια του μήνα», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.