Πρόταση για τη θέσπιση μιας μεταβατικής περιόδου 6-12 μηνών από το τέλος του έτους (οπότε και λήγει το μνημόνιο), κατά την οποία θα υπάρχει περιορισμένη εποπτεία από την τρόικα έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί επί τάπητος και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Reuters.
«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας υπό τη μορφή μιας γραμμής πιστώσεων, την οποία θα διαρκέσει από έξι έως δώδεκα μήνες και θα συμπεριλαμβάνει πολύ πιο ελαφριά επιτήρηση από ό,τι στο παρελθόν», τόνισε στο πρακτορείο ο υπουργός.
Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. «Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα υπάρχει ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε», ανέφερε.
Εξηγώντας την πρόταση, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως το συγκεκριμένο «μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ» θα είναι ουσιαστικά μια «γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους» (enhanced conditions credit line). Έτσι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό την προστασία του ESM, χωρίς όμως τους σκληρούς όρους του μνημονίου.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η κυβέρνηση θα αξιολογείται για έναν μικρό αριθμό μεταρρυθμίσεων, 10-15 όπως είπε, και όχι για τον μεγάλο όγκο που καλείται να διεκπεραιώσει σήμερα, καθώς μόνο τον Απρίλιο η Αθήνα κλήθηκε να εφαρμόσει περίπου 800 χωριστά μέτρα.
«Επομένως η μικροδιαχείριση θα τελειώσει, με την έννοια ότι θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή», ανέφερε.
Ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ πως επιθυμεί το ΔΝΤ να συνεχίσει να έχει ρόλο στη μεταβατική περίοδο. «Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, με την έννοια ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες μας παρακολουθούν.
Η ακριβής φύση της σχέσης με το ΔΝΤ είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση. Από τη δική μας σκοπιά, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι σε αυτό», είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Σε ό,τι αφορά την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως αναμένει αυτές να πέσουν, μόλις υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους της.
«Αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι ότι επιτέλους θα καταλήξουμε σε συμφωνία, θα ορίσουμε την επόμενη μέρα, θα δώσουμε στις αγορές μια αίσθηση για το πού πάει η Ελλάδα. Πιθανόν θα θέλουμε να πάμε στις αγορές αφού κλείσουμε τη συμφωνία, διότι αφού κλείσει η συμφωνία, αναμένουμε ότι τα σπρεντ θα πέσουν», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, ο ΥΠΟΙΚ απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και αρκέστηκε να πει πως « δεν θα είναι πολύ μεγάλες και θα είναι διαχειρίσιμες».
Το δημοσίευμα του Reuters καταλήγει με αναφορά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Όπως γράφει, η τρόικα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην Αθήνα αφότου διέκοψε την αξιολόγησή της τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν πλέον εβδομάδες για να επισφραγιστεί μια συμφωνία πριν από την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.
To θέμα σχολίασε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος είπε πως «αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες διότι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρξε προθεσμία στις προηγούμενες».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.