Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκαν θερμά τη συμφωνία για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων διάσωσης με την πλειοψηφία των διεθνών οίκων αναλυτών να εκτιμούν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ηγέτες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης της περιφέρειας και αναμένουν την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
“Ράλι” για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης στα spreads των ελληνικών ομολόγων βλέπει η Citi. Όπως αναφέρει ο οίκος, η συμφωνία επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίου είναι θετική για τις τράπεζες, που ελέγχουν κρατικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 10-15 δισ. ευρώ ή το 17-19% του συνολικού χρέους της χώρας. Η Citi βλέπει ράλι στις ελληνικές τράπεζες, εάν υποχωρήσουν τα spreads των ελληνικών τίτλων. Μάλιστα, τονίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση κάθε τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα ως ποσοστό επί των κεφαλαίων της, τόσο ισχυρότερο αναμένεται να είναι το ράλι για τον τίτλο της. Η Ελλάδα με βάση τη συμφωνία γλιτώνει 750 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2018 και θεωρητικά μειώνει το έλλειμμα προϋπολογισμού του 2011 από το 8,6% στο 8,3% του ΑΕΠ.
Η ελληνική αγορά θα ωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία των 17 ηγετών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, με δεδομένο εξάλλου ότι αποτελεί και το φθηνότερο από τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, εκτιμά η JP Morgan.
Η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών πλησιάζει στον “πάτο” της, κάτι που σημαίνει ότι ο κύκλος των υποβαθμίσεων των μετοχών θα μπορούσε να πλησιάζει στο τέλος του, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Για τις τράπεζες, η Deutsche Bank περιμένει σχεδόν διπλασιασμό των κερδών για το 2011, έπειτα από τη μείωση του 75% το 2010 και του 45% το 2009. Ωστόσο, με τα κέρδη του κλάδου να παραμένουν ιδιαίτερα ευμετάβλητα.
Η σειρά μέτρων που ανακοίνωσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα λειτουργήσει απόλυτα θετικά για τις αγορές τις περιφέρειας, με εξαίρεση την Ιρλανδία, σημειώνει η Nomura σε νέα έκθεσή της. Ετσι, ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος προτείνει “long” θέσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία. Οπως επισημαίνει η Nomura οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν στην διευκόλυνση της Ελλάδας στο να αρχίσει και πάλι να πουλά ομόλογα, και άρα να βγει ξανά στις αγορές, στο πρώτο μισό του 2012.
Η Nomura αναμένει ράλι της τάξης του 17% το 2011 και εκτιμά ότι μετοχές των τραπεζών να υπεραποδόσουν. Επίσης, υποστηρίζει πως όσοι συνεχίσουν να εμπιστεύονται την ευρωπαϊκή αγορά, η ανάκαμψη της κερδοφορίας των εισηγμένων και -το σημαντικότερο – η ανάπτυξη των εσόδων, θα τους ανταμείψουν στο έπακρο.