Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από το καλοκαίρι του 2011 εξήγγειλε από το βήμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, “αν όλοι πλήρωναν τις εισφορές τους, θα υπήρχε η δυνατότητα μείωσης τους έως και 30% , χωρίς καμία απώλεια εσόδων. Με τις παρεμβάσεις τις κυβέρνησης , σταδιακά από το καλοκαίρι η μείωση θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση κατά 10%”.
Ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας, επί της ουσίας, στις αιτιάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. και παράλληλα ότι οι διοικήσεις των Ταμείων επιλέγονται κυρίως με κομματικά κριτήρια, παραδέχτηκε ότι πράγματι οι εισφορές είναι υψηλές εξ αιτίας της μεγάλης εισφοροδιαφυγής που υπάρχει. Τόνισε, όμως, ότι με το νέο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες αλλά και άλλα νομοθετήματα και παρεμβάσεις της κυβέρνησης το πρόβλημα θα αμβλυνθεί αισθητά και θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα , είπε χαρακτηριστικά: ”αν όλοι πλήρωναν τις εισφορές τους, θα υπήρχε η δυνατότητα μείωσης τους έως και 30% , χωρίς καμία απώλεια εσόδων. Με τις παρεμβάσεις τις κυβέρνησης, συμπλήρωσε, σταδιακά από το καλοκαίρι η μείωση θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση κατά 10%”.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, από την πλευρά του ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες ύφεσης υπονομεύουν, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την υγεία και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και η επακόλουθη εκτόξευση της ανεργίας από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, σημαίνει αντίστοιχες απώλειες για τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΑΕΕ.
”Όσο θα συνεχίσουν να μπαίνουν λουκέτα στις επιχειρήσεις, τόσο λιγότερα θα γίνονται τα έσοδα των ταμείων. Όσο η αγορά θα παραμένει παγωμένη, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα καταφεύγουν στην εισφοροδιαφυγή, όχι από επιλογή αλλά αναγκαστικά, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Επομένως, η επιστροφή σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα σήμερα, για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων” σημείωσε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι επιπλέον θα απαιτηθούν ριζικές παρεμβάσεις, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους υγιείς βάσεις και να πάψει να αποτελεί μονίμως μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί.