Τις λεπτομέρειες του φιλόδοξου επενδυτικού πακέτου ύψους 300 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ παρουσιάζει στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι πόροι του πακέτου – μαμούθ θα πρέπει να διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια σε έργα υποδομών, έρευνας και ανάπτυξης με στόχο να επανακτήσει η ΕΕ την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο τίτλος του προγράμματος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα «Invest in Europe» και σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung θα «εξοπλιστεί» αρχικά με κεφάλαια που θα προκύψουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως πχ από τα διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια ιδιωτών, οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν στο βασικό κεφάλαιο του «Invest in Europe» και θέλουν να έχουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Άρα, φρέσκο χρήμα δεν πρόκειται υπάρξει, κάτι που θα απογοητεύσει τους ευρωβουλευτές και κυρίως τους Σοσιαλιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διοχετεύσει φρέσκο χρήμα στην επενδυτική πρωτοβουλία. Αν και ήταν από καιρό γνωστό ότι ο Γιούνκερ δεν θα μπορούσε να ζητήσει νέες εισφορές ύψους πολλών δις ευρώ από τα κράτη-μέλη ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να μην δοθούν νέα ονόματα στα πρότζεκτ που ήδη τρέχουν.
Το ανώτατο όριο του πακέτου είναι τα 300 δις ευρώ που θα καλυφθούν από ένα συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών πόρων, όπου τη μερίδα του λέοντος θα έχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Βασικός «παίκτης» θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ρόλος της οποίας είναι η εξασφάλιση των ιδιωτικών επενδύσεων. Σε περίπτωση δηλαδή που ένα πρότζεκτ αποτύχει, το μεγαλύτερο ρίσκο θα το αναλαμβάνει η τράπεζα μέσω δικού της fund.
«Χρήματα υπάρχουν» ανέφερε στην εφημερίδα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης απλά οι ιδιώτες φοβήθηκαν να τα επενδύσουν». Απότοκο αυτής της φοβίας είναι ότι υπάρχουν μεγάλα ποσά «παρκαρισμένα» σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Άρα, αρκούν λίγοι δημόσιοι πόροι για να κινητοποιηθούν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα χρήματα χρειάζεται η ΕΕ για να εξασφαλίσει επενδύσεις ύψους 300 δις ευρώ; Φτάνουν τα 50 δις ευρώ ή χρειάζονται περισσότερα; Φήμες περί 20 ή 30 δις ευρώ που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα είναι λανθασμένες, διαβεβαιώνουν ευρωπαίοι διπλωμάτες και προσθέτουν ότι για να ξεπεραστεί η άπωση ενδεχόμενων ιδιωτών επενδυτών χρειάζονται περισσότερα εργαλεία πέρα μόνο από τα χρήματα.
Πρέπει, για παράδειγμα, να καταργηθούν ορισμένα εμπόδια για τις επενδύσεις, να συντοεύσουν οι διαδικασίες δανειοδοτήσεων και να καταργηθούν οι όροι που προβλέπονται όταν πρόκειται για έργο με δημόσια χρηματοδότηση. Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο, θα το προτείνουν οι χώρες-μέλη. Γι αυτό το λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρι Κατάινεν θα ξεκινήσει «επενδυτικό γύρο πρωτευουσών» για να διαφημίσει την πρωτοβουλία σε ιδιώτες επενδυτές και να συλλέξει πόρους.