Μείωση μισθών σε εισηγμένες ΔΕΚΟ

Η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται, όπως εκτιμούν αναλυτές αφενός στην απαίτηση της τρόικας να προχωρήσει άμεσα μίας μορφής εσωτερική υποτίμηση, με συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και αφετέρου με την προσπάθεια την οποία θα καταβάλει η κυβέρνηση να βρει 7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις εντός της προσεχούς 3ετίας.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν οι επιχειρήσεις του δημοσίου στο Χρηματιστήριο να αποβάλουν μέρος του υψηλού μισθολογικού κόστους και έτσι να γίνουν περισσότερο ελκυστικές στους μεγάλους επενδυτές, ενόψει μάλιστα και του ευρύτατου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη τριετία, από το οποίο προσδοκά έσοδα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ίσως και σήμερα θα αποστείλει επιστολή προς τους διοικητές στις εισηγμένες επιχειρήσεις με την οποία θα ζητάει να υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους, προβάλλοντας ως αιτιολογικό την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Συνελεύσεις

 

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει μειώσεις μισθών σε εισηγμένες επιχειρήσεις και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσω της σύγκλισης γενικών συνελεύσεων των μετόχων, που είναι και το ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

 

Να σημειωθεί ότι με δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στον ΟΠΑΠ που εποπτεύεται από τον ίδιο.

 

Οι συζητήσεις γίνονται ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού και τους εργαζομένους και πιθανή συμφωνία θα υλοποιηθεί μέσα από νέα σύμβαση εργασίας.

 

Πολυνομοσχέδιο

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση με την οποία επέρχεται οριζόντια μείωση αποδοχών 10% και πλαφόν στις 4.000 ευρώ.

 

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει ή να ανοίξει, άμεσα όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί, ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας να παρουσιάσει ένα σημαντικό νομοθετικό έργο.

 

Πάντως, υπάρχει και ανησυχία για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τα συνδικάτα και ειδικά αυτά που είναι ισχυρά, όπως για παράδειγμα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ήδη ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος έκανε δηλώσεις τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να υπάρξουν νέες περικοπές και τα χρήματα αυτά να πάνε στις τσέπες των μετόχων.

 

Πρόγραμμα

 

Στο υπουργικό την Τρίτη θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την 3ετία 2011 – 2013, εκ των οποίων το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα αφορά το 2011.

 

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον τρόπο που θα εξευρεθούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον καμία δημόσια επιχείρηση δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και όλα μπορούν να γίνουν υπό κάποιες προϋποθέσεις.

 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργιάσει οι φήμες για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στη γερμανική Deutsche Telekom και το ελληνικό δημόσιο για πώληση επιπλέον 10% στους Γερμανούς.

 

Σήμερα η αναλογία είναι 20% το ελληνικό δημόσιο και 30% η Deutsche Telekom. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρουσιάσει σημαντική άνοδο η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ.

 

Να σημειωθεί πως στο μνημόνιο προβλέπεται πως υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση τόσο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όσο και της Τράπεζας Αττικής.

 

Πηγή “Ημερησία”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ