Σε μείωση του επιτοκίου θα οδηγήσει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ κάτω του 4% επεσήμανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
“Εξαρτάται φυσικά από τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται το Euribor οπότε μετά τη μείωση θα πληρώνουμε λιγότερο από 4% – υποθέτοντας ότι το Euribor παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα”, τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη μορφή του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Σημείωσε επίσης, ότι σε περίπτωση που το 2012 οπότε και λήγει η περίοδος κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές, θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης κρατικών ομολόγων στον μόνιμο μηχανισμό, χωρίς να υπάρξει νέο μνημόνιο.
Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβει από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ 24 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.
Ερωτηθείς για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.
Ο υπουργός δήλωσε, στη συνέχεια, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής – με χρονικό ορίζοντα το 2015. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες αποφάσεις για το Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, σημειώνοντας, ωστόσο ότι στα θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα.
Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.