Η λίστα συνολικής αξίας 1,3 τρισ. ευρώ που θα «τροφοδοτήσει» την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας
Μία λίστα με σχεδόν 2.000 projects, συνολικής αξίας 1,3 τρισ. ευρώ έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταλήξει σε αυτά που θα συμπεριληφθούν στο επενδυτικό σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας, χωρίς να επιβαρυνθούν τα χρέη των χωρών μελών.
Σε μία εποχή που οι επενδύσεις εκλείπουν, καθώς έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2008 στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταθέσουν σχέδια που θα ήθελαν να θέσουν σε εφαρμογή. Ανάμεσα σε αυτά, ένας νέος τερματικός σταθμός αεροδρομίου στο Ελσίνκι και αντιπλημμυρικά έργα στη Βρετανία. Άλλα έργα στοχεύουν στην ενίσχυση της αγοράς κατοικιών στην Ολλανδία, ένα νέο λιμάνι στην Ιρλανδία και τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, με κόστος 4,5 δισ. ευρώ. Η Γερμανία θέλει να χτίσει σταθμούς ανεφοδιασμού για οχήματα που κινούνται με καύσιμα υδρογόνου, η Ισπανία να διευρύνει τα δίκτυα broadband της και η Γαλλία να κάνει ενεργειακά αποδοτικότερα τα δημόσια κτίριά της.
«Σχεδόν 2.000 projects κατατέθηκαν με συνολικό επενδυτικό κόστος 1,3 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα πρέπει να επενδυθούν στα επόμενα τρία χρόνια», αναφέρει το έγγραφο που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών, την Τρίτη.
Σχεδόν το ένα τρίτο των projects έχει να κάνει με την ενέργεια, ένα τρίτο με τις μεταφορές και τα υπόλοιπα με την καινοτομία, το περιβάλλον και τις κατοικίες.
Στόχος της Κομισιόν είναι τα πρώτα projects να έχουν επιλεγεί και να είναι έτοιμα να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις τον Ιούνιο. Πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν κολλήσει εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης ή των πολιτικών προβλημάτων που προέκυψαν σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται περισσότερες από μία κυβερνήσεις.
Ο Juncker παρουσίασε, τον περασμένο μήνα, ένα σχέδιο για νέες επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ στην ΕΕ, με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη χαμηλή ανάπτυξη που επιμένει μετά την κρίση χρέους.
Η Ευρωζώνη διαθέτει 8 δισ. ευρώ, καθώς στοχεύει να βρεθούν 21 δισ. ευρώ για το ειδικό fund, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για πολλούς, αυτό το σχέδιο αποτελεί το αποτέλεσμα ενός μεγάλου συμβιβασμού με την ΕΚΤ. Ουσιαστικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ώστε η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων. Οι αναλυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις του Mario Draghi για την ποσοτική χαλάρωση στις 22 Ιανουαρίου.