Πώς βλέπει τις εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών
Τις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό της χώρας διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική».
Ο κ. Χαρδούβελης διατυπώνει την εκτίμηση ότι το σενάριο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα σημάνει την αντιστροφή του κλίματος της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές και την οικονομία και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα.
Κληθείς να απαντήσει για το εάν εξεπλάγη από την πτώση των αγορών την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός τονίζει ότι η πτώση δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη αφού η αβεβαιότητα, το μέγεθος και οι επιπλοκές της, μπήκαν στο μικροσκόπιο των πολιτών, των αναλυτών και των αγορών.
Αναφέρει ακόμη πως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εύλογα περιμένει κανείς, πως θα υπάρξει μείωση των περιθωρίων επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με συνακόλουθη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και αναβάθμιση της χώρας από τους αξιολογικούς οίκους.
«Οι σημερινές προβλέψεις για ανάπτυξη έως 3% το 2015 ενδέχεται να αποδειχτούν συντηρητικές σε σχέση με αυτό που θα επέλθει μετά την απελευθέρωση από την πολιτική αβεβαιότητα στο βαθμό που θα συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις. Έτσι, η σχέση με τους δανειστές θα αλλάξει σελίδα και η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει μια νέα πορεία σε πιο στέρεα βάση» υποστηρίζει ο ΥΠΟΙΚ.
Ωστόσο, αναφερόμενος στο σενάριο μη εκλογής Πρόεδρου, ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει πως μια τέτοια εξέλιξη θα παρατείνει την αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική του 2015 και για τη σχέση μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Για ένα χρονικό διάστημα έως δύο μηνών ίσως δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις και ανησυχίες. Στο τέλος, βέβαια, το πολιτικό σύστημα κάπου θα καταλήξει. Θα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Αυτή η οικονομική πολιτική είναι δύσκολο να περιγραφεί σήμερα με ακρίβεια, αφού θα είναι συνάρτηση των πολιτικών δυνάμεων που θα επικρατήσουν καθώς και των περιορισμών που επιβάλλει η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας. Είναι πολλαπλά τα υπο-σενάρια» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς για το εάν στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκλογές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν κλυδωνισμοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει ότι αυτοί οι ενδεχόμενοι κλυδωνισμοί θα είναι συνάρτηση της οξύτητας των τοποθετήσεων των αντιμαχόμενων πολιτικών δυνάμεων, καθώς και του τρόπου πρόσληψης αυτών των τοποθετήσεων στο εξωτερικό περιβάλλον.
«Προετοιμαζόμαστε και θα αντέξουμε τους κλυδωνισμούς, αλλά συγχρόνως, είναι αναγκαίο όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος να μην τρέφεται από αυταπάτες και να κατανοήσει τους περιορισμούς που πηγάζουν από τις δυσκολίες χρηματοδότησης της οικονομίας» αναφέρει σχετικά.
Ερωτηθείς για το εάν η χώρα οδηγείται σε εκλογές, επειδή η τρόικα ζητεί πρόσθετα μέτρα, πέραν εκείνων που πρότεινε η ελληνική πλευρά ο υπουργός σημειώνει πως εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος τον Δεκέμβριο, η τρόικα θα επιστρέψει γύρω στις 10 Ιανουαρίου. «Ελπίζουμε να έχουμε φτάσει σε συμφωνία πριν το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου» τόνισε.
Επιπλέον, ο κ. Χαρδούβελης παραδέχεται πως είναι γεγονός ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα νέα μέτρα, κάτι που σταδιακά καταλαβαίνουν και οι δανειστές. Όπως σημειώνει θα υπάρχει βελτίωση, αλλά σταδιακή. «Θα χρειαστεί σειρά ετών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να ισχυριστούμε ότι ανακτήσαμε αυτό που είχαμε στο παρελθόν, αλλά χωρίς δανεικά πλέον, μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, με οικονομία που στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια».
Εάν εκλεγεί Πρόεδρος η διαπραγμάτευση κλείνει τέλη Ιανουαρίου
Εάν εκλεγεί Πρόεδρος, η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει τέλη Ιανουαρίου και να ξεκινήσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία πόροι έως 7 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Εάν, όμως, δεν υπάρξει κυβέρνηση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, θα υπάρχει σημαντικό χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο εάν και θα είναι διαχειρίσιμο έως τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο θα δυσκολέψει, καθώς οι ανάγκες διογκώνονται.
Σημείωσε ακόμη πως ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι η συμπεριφορά της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως εάν η ΕΚΤ σταματήσει να καλύπτει το κενό ρευστότητας 45 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών οι εγχώριες τράπεζες θα αναγκαστούν να μειώσουν τις χορηγήσεις τους και μάλιστα απότομα, αντιστρέφοντας τη σταθεροποίηση και σταδιακή ανάπτυξη που ξεκίνησε από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.
Για τα χαρακτηριστικά της «νέας σχέσης» με τους εταίρους είπε πως αυτή θα καθοριστεί μέσω του προληπτικού προγράμματος στήριξης (ECCL), ωστόσο διευκρίνισε πως οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Σχετικά με την αλλαγή σχέσης με το ΔΝΤ, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως» πράγματι, μια αντίστοιχη προληπτική σχέση με το ΔΝΤ είναι πιθανή, με αντίστοιχα πιο ευέλικτους όρους».