Ψάχνει χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα
Πηγή χρηματοδότησης για 174 έργα, μεταξύ των οποίων πολλά ενεργειακά, συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ, ψάχνει η Ελλάδα και στρέφει το βλέμμα της στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ ύψους 300 δισ. ευρώ.
Στην ατζέντα βρίσκονται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, το οποίο χρειάζεται μερική χρηματοδότηση, καθώς επίσης και ο Eurasia Interconnector που φιλοδοξεί να ενώσει ηλεκτρικά την Κύπρο με την Ελλάδα. Επιπλέον, η ηλεκτρική διασύνδεση 400 kV ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βουλγαρία και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περιλαμβάνονται η κατασκευή αντλησιοταμιευτικού στην Αμφιλοχία, το net metering, η ανάπτυξη του δικτύου και η στήριξη των πράσινων πηγών ενέργειας γενικότερα μέσω της υλοποίησης φωτοβολταϊκών πάρκων από ιδιωτικές εταιρείες.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται και σημαντικά σχέδια στο φυσικό αέριο, όπως η αποθήκη της Νότιας Καβάλας, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB, το τερματικό Aegean LNG, το πλωτό τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, οι παρεμβάσεις στο υφιστάμενο δίκτυο με τη Βουλγαρία, η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο αγωγός East Med και ο σταθμός συμπίεσης στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Επίσης, γίνεται λόγος και για τον ενεργειακό διάδρομο Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος έχει στόχο την παραγωγή πράσινης ενέργειας σε συνδυασμό με την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Τέλος, στις μεταφορές συγκαταλέγεται και η χρήση του LNG ως καύσιμο για τα επιβατηγά πλοία, καθώς και η προώθηση υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων.