Στην αύξηση των εσόδων του με ταυτόχρονο πάγωμα των εισφορών για τους ασφαλισμένους στοχεύει ο ΟΑΕΕ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γεράσιμος Βουδούρης.
«Το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο καταθέσαμε έχει, για πρώτη φορά, σαν στρατηγικό στόχο την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού με παράλληλο πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ώστε μέσα σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης να δώσουμε την δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γεράσιμος Βουδούρης.
Ο ΟΑΕΕ, ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, με 830.000 ασφαλισμένους και 320.000 συνταξιούχους, το 2010 έκλεισε με πλεόνασμα 57 εκατομμυρίων ευρώ. Στον Οργανισμό απασχολούνται 2.500 υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.
Τα μεγάλα αγκάθια για τον Οργανισμό, είναι η οικονομική ύφεση (καθώς το 80% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται από τις εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες), τα ελλείμματα, τα διογκούμενα κόστη, η εισφοροδιαφυγή, η γήρανση του πληθυσμού, η επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους. Ακόμη τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση των συνταξιοδοτήσεων.
Το αισιόδοξο όμως είναι ότι το 70% των νέων ασφαλισμένων, (μετά το 1993) είναι μέχρι 40 ετών, κάτι που αναμένεται να δώσει ηλικιακή ανάσα στο σύστημα.
Το επιχειρησιακό σχέδιο, κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Την οικονομική εξυγίανση, την οργανωτική αναδιάρθρωση και την αναβάθμιση των παροχών. Για να επιτύχει την οικονομική εξυγίανση ο ΟΑΕΕ θα επιδιώξει μέσα στο 2011, την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών, την προώθηση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις οφειλές, το πάγωμα των αυξήσεων των εισφορών και τις σημαντικές εκπτώσεις σε περιπτώσεις προείσπραξης εισφορών, τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των οφειλετών.
Για την αναβάθμιση των παροχών θα επιδιωχθεί η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών κέντρων, η συγχώνευση υπηρεσιών, η δημιουργία πιλοτικού περιφερειακού τμήματος (one stop shop), η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων, η καθιέρωση θεσμού ασφαλιστικού συμβούλου και η απλούστευση των διαδικασιών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.
Επιπλέον, ο Οργανισμός εκτός από την έκδοση της προσωρινής σύνταξης σχεδιάζει τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σύνταξης τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης μέσω εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης ασφάλισης.
Η αύξηση εσόδων, θα προκύψει σύμφωνα με το σχέδιο, από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής μέσω του εντοπισμού των εισφοροαποφευγόντων, την καταβολή προσπάθειας για την είσπραξη 900 εκ. ευρώ από χρέη σε βάθος 3ετίας, την επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων τον περιορισμό της σπατάλης, την αύξηση της αποδοτικότητας τον έλεγχο του κόστους και την αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου.
Σήμερα, οι οφειλές προς το ταμείο φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, οι οφειλέτες συνολικά ανέρχονται στους 407.000, εκ των οποίων οι 286.000 οφείλουν ως 10.000, ενώ 130.000 οφειλέτες χρωστούν 700 εκ. ευρώ και έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Με τις ρυθμίσεις που έγιναν κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια και μέχρι το 2010 κεφαλαιοποιήθηκαν οφειλές ύψους 1,2 δισ ευρώ από τις οποίες έχουν εισπραχθεί 530 εκ ευρώ και αναμένεται να εισπραχθούν 60 εκ ευρώ ακόμη.
Για τις ρυθμίσεις του 2010 η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Στην τελευταία ασφαλιστική ρύθμιση εντάχθηκαν 60.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, κεφαλαιοποιήθηκαν οφειλές ύψους 900 εκ ευρώ από τις οποίες έχουν ήδη εισπραχθεί τα 120 εκ ευρώ, ενώ ο Οργανισμός αναμένει να εισπράξει το σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων μέσα στην επόμενη τριετία.
Αισιοδοξία δημιουργεί και η μείωση των δαπανών
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε από τον ΟΑΕΕ, υπήρξε μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εφαρμογής του Συστήματος Παρακολούθησης Δαπανών Περίθαλψης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις επέφερε μείωση των δαπανών υγείας κατά 80 εκ. ευρώ.
Επίσης, η εφαρμογή του συστήματος πληρωμής των συντάξεων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ είχε σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 4 εκ. ευρώ κατ’ έτος.
Ακόμη, η απόκτηση πιστοποίησης διαχειριστικής επάρκειας εξασφάλισε τη δυνατότητα αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Εκτός από τα οικονομικά ελλείμματα, διαπιστώνεται έλλειψη συντονισμού, ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών -κυρίως των Περιφερειακών Τμημάτων- και ελλιπής ψηφιακή καταγραφή αποτύπωση του ασφαλιστικού βίου τόσο των ασφαλισμένων όσο και των συνταξιούχων σε ενιαίο σύστημα ανεπάρκεια ενημέρωσης των ασφαλισμένων για θέματα υγείας και περίθαλψης.
Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ο εξορθολογισμός του συστήματος και η μείωση της αναντιστοιχίας στην ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις συντάξεις.
έχουν μεγάλη σημασία για τις 320.000 συνταξιούχους του Οργανισμού η πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει σύνταξη από 400 ως 700 ευρώ.
Συγκεκριμένα οι 140.000 λαμβάνουν σύνταξη έως 400 ευρώ το μήνα σύνταξη και 78.000 δικαιούνται από 400,01 έως και 700 ευρώ. Σύνταξη από 700 έως και 1.000 ευρώ παίρνουν περίπου 60.000 και από 1.000,01 έως και 1.300 ευρώ σχεδόν 30.000. Υψηλότερες συντάξεις (από 1.300,01 έως και πάνω από 1.900,01 ευρώ) δικαιούται περίπου 25.000 συνταξιούχοι.