Τα 20 μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.
Οι εκπρόσωποι των 20 μεγαλύτερων ρωσικών μεσιτικών γραφείων, τα οποία ειδικεύονται στην πώληση εξοχικών κατοικιών και τουριστικών ακινήτων της Μεσογείου στη ρωσική αγορά βρίσκονται στη χώρα μας αναζητώντας νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές. Ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι τριών μεγάλων γραφείων, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Κέρκυρα, αλλά και στην Κρήτη.
Το ένα γραφείο μάλιστα έκλεισε για λογαριασμό ρωσικού επιχειρηματικού ομίλου μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα, με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα. Ο ίδιος όμιλος αναζητά και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί της Καλυψώς, αφού η Κέρκυρα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι κτηματομεσίτες, αφού θα περάσουν δύο ημέρες στην Αθήνα αναχωρούν αύριο για την Κέρκυρα, όπου θα λάβουν μέρος σε ημερίδα που διοργανώνεται, με τίτλο: «Νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές». Η ελληνική κτηματαγορά, την εποχή της κρίσης, αποτελεί ιδιαίτερο πόλο έλξης για τα ρωσικά μεσιτικά γραφεία, που αναζητούν επενδύσεις, ανά την ελληνική επικράτεια.
Κρήτη, Χαλκιδική, Αττική και Αθήνα, Ρόδος, Πελοπόννησος και Κεντρική Ελλάδα είναι οι περιοχές, στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον τους. Από το 2007 αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για επενδύσεις από ρωσικούς επενδυτικούς κολοσσούς, όμως εξαιτίας του νομικού πλαισίου που αφορά στην απόκτηση γης στην ελληνική παραμεθόριο, οι επενδύσεις αυτές δυσκολεύονται να ολοκληρωθούν. Μόνη εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένα ακίνητα σε όλο το νησί της Ρόδου (οικόπεδα και κτίρια) που αγοράστηκαν από Ρώσους, μέσω κυπριακών εταιρειών.
Οι νόμοι
Ο νόμος για την απόκτηση ακινήτου σε πολλά νησιά απαγορεύει σε αλλοδαπούς, που δεν ανήκουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκτήσουν οικόπεδο ή σπίτι, εάν προηγουμένως δεν πάρουν σχετική έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Οι αιτήσεις προς τα υπουργεία, απαιτούν τεράστιο όγκο εγγράφων και διαδικασίες, για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον έξι μηνών.
Η εναλλακτική λύση για τους Ρώσους επενδυτές είναι να ιδρύσουν μια εταιρεία στην Κύπρο και η εταιρεία αυτή να προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου. Τόσο η πρώτη διαδικασία, όσο και η δεύτερη εναλλακτική επιλογή είχαν δημιουργήσει ένα απολύτως αποτρεπτικό επενδυτικό πλαίσιο για τη χώρα μας .
Βέβαια, σε επίπεδο πολιτικών προσώπων έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, για την απλοποίηση της όλης διαδικασίας,. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της θέλησης απώλειας επενδυτών που προκαλείται από το θεσμικό αυτό πλαίσιο, αρκεί να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα στην οποία δεν ισχύει ο νόμος των παραμεθόριων περιοχών (διότι δεν συνορεύει με χώρα εκτός Ε.Ε.) έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια παίζει το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, που σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας και με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Πρεσβείας της Ρωσίας, αλλά και του «Invest in Greece» Agency προσπαθούν να αποτελέσουν τη γέφυρα για επενδύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα, σε μία περίοδο μάλιστα που η χώρα μας έχει ανάγκη για άμεσες επενδύσεις.
Αυτό προϋποθέτει να διευκολυνθεί το νομικό πλαίσιο απόκτησης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν οι επενδυτές, είτε είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα να υπογράψουν καθαρά συμβόλαια αγοραπωλησίας αλλά και να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, για να γίνουν πιο απλές οι επενδύσεις. Στο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.
Πρόεδρος είναι ο Μάριος Οικονόμου της ECONOMOU SHIPPING AGENCIES LTD και η Ρούλα Λεβέντη της LEVENDI S.A ως γενικός γραμματέας. Κέρδη και για τον τουρισμό μας Να διπλασιαστεί ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία – στο 1 εκατομμύριο Ρώσους – έχει στόχο το υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, ενώ ανοίγουν και τρία νέα γραφεία έκδοσης βίζας στη Μόσχα. Η αγορά της Ρωσίας θεωρείται από τις ιδιαίτερα δυναμικές για την Ελλάδα και είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι είχαμε άνοδο αφίξεων της τάξεως του 55%!
Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας ανήλθαν από 251.000 το 2009, σε 415.000 στο 9μηνο του 2010. Η πολιτική διευκόλυνσης στην παροχή αδειών visa βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο στάδιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Τη δημιουργία τριών νέων visa centers στη Ρωσία ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στη Μόσχα, την οποία επισκέφτηκε στο πλαίσιο της 6ης τουριστικής έκθεσης Intourmarket.
Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επενδύει συνειδητά στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας, Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γερουλάνος στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και με τους tour operators, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ανοίξουν στη Ρωσία τρία καινούργια visa centers, στις πόλεις Καζάν, Σαμάρα και Κρασνογιάρσκ. 328.000 Ρώσοι πήραν visa για να επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας, ενώ νέα αύξηση πάνω από 50% αναμένεται για το 2011, σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των επαφών του υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Νικητιάδη με εκπροσώπους του Visa Center, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα.
Οι εκπρόσωποι του Visa Center, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό για το ζωηρό ενδιαφέρον των Ρώσων να επισκεφτούν την Ελλάδα και σημείωσαν ότι κρίνουν θετικές τις ενέργειες για την απλοποίηση διαδικασιών έκδοσης visa, που προωθούνται. Επίσης, τον ενημέρωσαν για 5 νέα γραφεία έκδοσης visa, που πρόκειται να λειτουργήσουν, αλλά και ότι βρίσκονται στο στάδιο συνεργασίας, για ένα δίκτυο 177 σημείων πρόσβασης, που θα διευκολύνουν τα σχέδια που υπάρχουν.