Οι ελληνικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τις εκροές καταθέσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του συστήματος και τη ρευστότητα, επιλέγουν ως λύση τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εισροή κεφαλαίων από προθεσμιακές ή άλλες καταθέσεις (ταμιευτήρια) προς αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού κινδύνου (money markets) με έδρα κυρίως το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες ή σε τοποθετήσεις ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων σε δολάριο. Το φαινόμενο εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές. Και γι’ αυτό το λόγο οι τράπεζες περνούν στην αντεπίθεση.
Ρευστοποίηση καταθέσεων
Η εκροή κεφαλαίων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, που τροφοδοτείται από τα ξένα, κυρίως, δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για ρευστοποίηση καταθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έκανε λόγο για «φυγή» 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, πάντως, με τραπεζικές πηγές, το πρόβλημα προς το παρόν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμο.
Πάνω από 120 εκατ. οι εκροές
Στο μεταξύ τα 120 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι εκροές των αμοιβαίων κεφαλαίων από την 1η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις τελευταίες εκτιμήσεις της 7ης Ιανουαρίου 2015 σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Τις μεγαλύτερες εκροές κατέγραψαν τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (ευρώ) ύψους 84,06 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν τα μετοχικά εσωτερικού (Ελλάδας) με εκροές ύψους 19,84 εκατ. ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης ύψους 9,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Μικρότερες εκροές είχαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες (ομολογιακά εσωτερικού και εξωτερικού, μεικτά εσωτερικού και εξωτερικού).