Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα, εκτιμά ο ΥΠΟΙΚ
Για κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από «ατύχημα» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Bloomberg. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα, εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές σύντομα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Η κύρια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, θα είναι να κλείσει την καθυστερημένη επιθεώρηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά την υλοποίηση των όρων της οικονομικής διάσωσης της χώρας από την τρόικα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι εάν αυτή η νέα κυβέρνηση ηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα θα ήταν «συνετό» να αντιστρέψει τη στάση του και να διαπραγματευτεί μια παράταση του μνημονίου πριν τη λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου.
Η προοπτική «εξόδου από την ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα», τόνισε ακόμη ο ΥΠΟΙΚ για να συμπληρώσει: «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και ο σκοπός είναι να αποφευχθεί».
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς πότε θα είναι η στιγμή της κρίσης για την Ελλάδα εάν καθυστερήσει η επόμενη δόση του δανείου. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι από τις εκλογές του 2012 και μετά, η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει άμυνες σε ότι αφορά την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει της δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, και έτσι υποθέτω πως οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς ως προς τον στόχο αυτό. Το πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς, αυτό είναι άλλο θέμα».
«Η ευθύνη αλλάζει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική τελικά θα επικρατήσει. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο» πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ακόμη πως η είσπραξη φορολογικών εσόδων έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αβεβαιότητας. Εκτίμησε, δε, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2014 θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ, εναρμονισμένο με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, αλλά κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων, τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ και συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο, αν και όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, «όλα είναι υπό έλεγχο».