Συγκροτείται ομάδα εργασίας
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους της χώρας του, μετά το «πάγωμα» του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έκρουσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος πραγματοποίησε, χθες, επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euraktiv, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι, εάν η Ρωσία εξακολουθεί να χρονοτριβεί σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων της Βουλγαρίας, αυτό θα ήταν «καταστροφή» για τη χώρα του.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς, αλλά και τον επίτροπο Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι εξέθεσε στον κ. Σέφτσοβιτς όλα τα περίπλοκα, όπως τόνισε, ενεργειακά προβλήματα με τη Ρωσία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, τα προβλήματα αυτά αφορούν -μεταξύ άλλων- την αποκατάσταση των μονάδων 5 και 6 του ρωσικής κατασκευής πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.
Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδραστήρες 1 έως 4 του Κοζλοντούι είχαν απενεργοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά οι αντιδραστήρες 5 και 6, που είναι πιο σύγχρονου σχεδιασμού, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν για πολλά χρόνια ακόμη, με την προϋπόθεση ότι η χώρα που τους κατασκεύασε θα φρόντιζε για την αποκατάστασή τους.
Η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 89% του πετρελαίου της και το 100% του φυσικού της αερίου και όλα τα πυρηνικά καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία του Κοζλοντούι, που έχει δύο εν ενεργεία αντιδραστήρες.
«Είμαι βέβαιος για την ασφάλεια των μονάδων 5 και 6, αλλά το ζήτημα είναι ότι η αποκατάστασή τους ενδέχεται να κοστίσει πάρα πολύ και να διαρκέσει επίσης πάρα πολύ. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα γίνει πιόνι στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας σε αυτό το δύσκολο στάδιο των σχέσεών τους […] Η διακοπή λειτουργίας ενός εκ των αντιδραστήρων είναι καταστροφή για τη Βουλγαρία, την οικονομία της και οι πολίτες της δεν θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς, καθώς η εναπομείνουσα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι πάρα πολύ ακριβή» υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Μπορίσοφ είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί εξαιτίας θυελλωδών αντιδράσεων και διαδηλώσεων για τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ακόμη ότι κατηγορήθηκε άδικα η χώρα του πως ήταν το βασικό εμπόδιο που απέτρεψε το προτιμώμενο από την Gazprom έργο του South Stream.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι η Σόφια θέλει να κατασκευαστεί ο South Stream γι΄ αυτό και τάσσεται είτε υπέρ της συνέχισης του έργου είτε υπέρ της κατασκευής ενός κόμβου φυσικού αερίου κοντά στη Βάρνα, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός από τη Ρωσία θα φτάνει στο βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο κόμβος αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα έργα υποδομής στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Μία από τις ιδέες που υποστηρίζει ο κ. Μπορίσοφ είναι το πρότζεκτ Nabucco West, μία συντομότερη εκδοχή του Nabucco, που θα μπορούσε, όπως λέει, να κατασκευαστεί από δυτικές εταιρείες από τον κόμβο της Βάρνας ως την Αυστρία.
Ο κ. Μπορίσοφ απαρίθμησε, επίσης, όλες τις απώλειες που, όπως υπογράμμισε, έχει υποστεί η χώρα του από το «πάγωμα» σχεδίων κοινών με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη, παρακάμπτοντας τον Βόσπορο. Το έργο μπήκε στο «ράφι» από τη βουλγαρική κυβέρνηση το 2011, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, αλλά οι δυτικές πιέσεις έπαιξαν ρόλο στην απόφαση, όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η χώρα του έχασε πολλά εκατομμύρια εξαιτίας αυτής της εξέλιξης.
Ένα άλλο έργο, η κατασκευή του οποίου αναβλήθηκε ήταν αυτό του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, είπε ο κ. Μπορίσοφ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν ήταν η δική του κυβέρνηση εκείνη που ανέστειλε τα σχέδια κατασκευής ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου με ρωσική τεχνολογία. Με την αναβολή κατασκευής του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού, η Βουλγαρία έχει μέχρι στιγμής υποστεί απώλειες 1,8 δισ. ευρώ (περίπου 900 εκατ. δολαρίων). Επιπροσθέτως, η Σόφια κινδυνεύει να πληρώσει αποζημιώσεις, λόγω δικαστικής διαμάχης με τη Ρωσία, με το ποσό να κυμαίνεται γύρω στο ένα δισ. ευρώ.
«Η Βουλγαρία υπέστη μεγάλες ζημίες από το σταμάτημα αυτών των έργων και τώρα κινδυνεύουμε να πάμε στα δικαστήρια εξαιτίας του South Stream» πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Σέφτσοβιτς, που μεταβαίνει αύριο στη Ρωσία, θα μεταφέρει τις βουλγαρικές ανησυχίες και θα διασφαλίσει ότι, αντί διαφόρων υποθέσεων στα δικαστήρια, θα υπάρξουν νέες συνδέσεις φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Σέτσοβιτς ευχαρίστησε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την έγκαιρη ενημέρωση πριν από το ταξίδι του στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να δώσει καμιά διαβεβαίωση σε ό,τι αφορά τη βουλγαρική ιδέα για έναν κόμβο φυσικού αερίου.
Σε κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε πως μια «υψηλόβαθμη ομάδα εργασίας», που θα έχει ως καθήκον να προχωρήσει σημαντικά ενεργειακά έργα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση στη Σόφια και «θα αναλύσει την ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή και -μεταξύ άλλων- εάν μπορούν να υλοποιηθούν οι όροι για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία».
Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, το ζήτημα του South Stream θα απασχολήσει τις επαφές που θα έχει στη ρωσική πρωτεύουσα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.
«Ένα από τα ζητήματα που θα θέσω στους Ρώσους συνομιλητές μου θα είναι πώς βλέπουν την παρούσα κατάσταση, ποια είναι τα σχέδιά τους και πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το περίπλοκο ζήτημα των προμηθειών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη ύστερα από την ανακοίνωση της Άγκυρας (σ.σ.ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε, την 1η Δεκεμβρίου 2014, από την τουρκική πρωτεύουσα, την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream)» επεσήμανε ο κ. Σέφτσοβιτς, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπορίσοφ, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σέφτσοβιτς είπε ακόμη πως θα υπογραμμίσει ότι έργα τέτοιας σπουδαιότητας στην Ευρώπη θα πρέπει να συμβαδίζουν με το κοινοτικό Δίκαιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξαρτάται κατά 27% από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αερίου, σκοπεύει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των μελών της και να οικοδομήσει μια Ενεργειακή Ένωση προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση και να ανοίξει τον δρόμο για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Θα πρέπει να είμαστε σαφέστατα αρκετά ισχυροί, αρκετά ανεξάρτητοι και στενά συνδεδεμένοι προκειμένου να αποτρέψουμε τυχόν έξωθεν πίεση, να ακολουθήσουμε τη δική μας ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική και να εγγυηθούμε ασφαλή, οικονομικά προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια» είπε ο κ. Σέφτσοβιτς.